Az innovációs beruházások most fontosabbak, mint valaha

Az uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6 százalékkal növekedtek. Az előző év 6,8 százalékos adatához képest azonban ez erőteljes lassulás. Alacsonyabb továbbá a világátlagnál (4,9%), valamint az amerikai (5%) és a japán (5,5%) vállalatok értékeinél is.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Ezek az eredmények decemberben láttak napvilágot az Európai Bizottság 2014-es európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytáblájában, amely a világ összes K+F kiadásának 90 százalékát kitevő 2500 vezető vállalatot elemzi. Az adatok szerint az EU-ban székelő 633 vállalat 2013-ban 162,4 milliárd eurót fektetett be, míg a 804 USA-beli vállalat 193,7 milliárdot, a 387 japán vállalat pedig 85,6 milliárdot.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos szerint „Az európai vállalatok a zord gazdasági légkör ellenére is folytatják K+F beruházásaikat. Ez ugyan jó hír, ha azonban lépést akarunk tartani versenytársainkkal, akkor többre van szükség. Mivel a közpénzek mennyisége korlátozott, ezért a magánforrások K+F beruházásokban történő részvétele fontosabb, mint valaha. A Horizont 2020 máris több vállalkozást von be, mint eddig bármikor, azonban a tempó további fokozására is fel kell készülnünk. A Bizottság és az Európai Beruházási Bank által bemutatott 315 milliárd eurós beruházási tervvel a kockázatosabb projektekhez is több magánforrást lehet majd rendelni, amiből a K+F beruházások Európa-szerte részesülni fognak.”

Berlin, London és Párizs

Az Unióban székhellyel rendelkező vállalatok esetében az összes K+F kiadás 97 százalékát 10 ország vállalatai adják. A teljesítmény motorját jórészt három ország – Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – vállalatai adják, amelyek az összes beruházás kétharmadát teszik ki. A német és a brit vállalatok beruházásai továbbra is átlag felett növekedtek (5,9%, illetve 5,2%), a francia cégek azonban csökkentették K+F kiadásaikat (-3,4%).

Tudásból üzlet – a halál völgyén át
Genentech, Tresorit, PayPal, Máv Cargo. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian egy működő szervezetből váltak ki, hogy az ott létrehozott tudást külön vállalkozásban kamatoztassák, vagyis mind spin-offok. És sok más sorstársukkal ellentétben túlélték az átmenetet.
Néhány jelentős uniós vállalat beruházásainak csökkenése különösen erősen sújtotta országa K+F beruházási rátáját. Ez történt például a Nokiánál (-17,1%) vagy az STMicroelectronicsnál (-19,2%), amelyek jelentős hatással voltak K+F beruházások szintjére a 10 vezető uniós ország közé tartozó Finnországban (-11,6%) és Hollandiában (-0,1%).

Eközben az eredménytáblán szereplő vállalatok K+F beruházásai egyes országokban a világátlag fölött (Írországban 13,6% és Olaszországban 6,4%), Spanyolországban (4,4%) pedig az uniós átlag fölött nőttek. Az eredménytáblán egy magyar vállalat szerepel: a Richter Gedeon, amely a listán az előkelő 166. helyet szerezte meg.

K+F beruházások: vezető vállalatok és ágazatok

A globális rangsort már második éve az európai Volkswagen autógyártó vezeti összesen 11,7 milliárd € K+F beruházással (23,4% növekedés). A 2. és a 3. helyen a Samsung (Dél-Korea) és a Microsoft (USA) áll.

Az EU eredménytábláján szereplő vállalatok K+F beruházásainak negyedét a gépjárműipar adja, ahol a beruházások továbbra is 6,2%-kal nőttek. Másrészről azonban a csúcstechnológia-ágazatok (pl. gyógyszeripar, műszakiberendezés-gyártók stb.) alacsonyabb növekedést produkáltak, így lejjebb húzták az európai K+F kiadások átlagát.

Lemaradunk a digitális evolúcióban
Szingapúr vezet, az USA a hatodik, Magyarország pedig a 44. az internethasználat és e-kereskedelem szempontjából legfejlettebb országok 50-es toplistáján – derül ki a globális piac áttekintését nyújtó Digitális Fejlődési Indexből.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo