Automatikus álláskeresés segítene a munkanélküliségen

Néhány uniós országban nagymértékű munkanélküliséget látunk, miközben máshol kétmillió, a képzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen állás van. Az Unió ezért automatikusan párosítaná álláskereső oldalán a hirdetéseket a jelentkezőkkel, hogy nagyobb legyen a határokon átnyúló munkavállalás.

Az Európai Parlament elfogadta a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) átalakító rendeletet, létrehozva az álláskeresők és állásajánlatok uniós szintű adatbázisát. A cél a munkanélküliség elleni küzdelem segítése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat jobb párosításával. A Tanáccsal megállapodásban meghozott új szabályok nagyobb figyelmet fordítanak a határokon átnyúló régiókra és a fiatalokra.

Kép:EU

Az intelligensebbé tett új EURES-portál automatikusan összepárosítaná az életrajzokat a megfelelő állásajánlatokkal. Ezen felül az állami foglalkoztatási szolgálatok által a tagállamokban közzétett ajánlatok unió szerte elérhetőek lesznek a honlapon.

A képviselők a tagállamok képviselőivel a tavalyi év tárgyalásai során megkötött kompromisszumot 576 szavazat mellett, 56 ellenében, 21 tartózkodással fogadták el. Heinz K. Becker (néppárti, osztrák), aki a jogszabálytervezet parlamenti előkészítését vezette, a vita során kijelentette „Néhány uniós országban nagymértékű munkanélküliséget látunk, miközben máshol kétmillió, a képzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen állás van." (A gond sok esetben - még országhatáron belül is - a nyelvtudás hiánya.)

Az EURES platform a bővítése első fázisában betöltetlen állások százaihoz könnyítheti meg a hozzáférést. (...) Soha korábban nem volt ennyire felhasználóbarát lehetőség és ennyi támogatás, különösen a fiatal munkakeresők részére, hogy egy gombnyomásra elérhetővé tegyék az életrajzukat minden európai munkaadónak.”.

Az EURES
Az EURES EU-szintű állásadatbázist 1993-ban hozták létre az Európai Bizottság és az EU-tagállamok (valamint Svájc, Norvégia, Izland, és Liechtenstein) munkaügyi hivatalainak, illetve magán állásközvetítő ügynökségek, szakszervezetek és munkaadói szövetségek együttműködési hálózataként.
Az időközben felmerült hiányosságok közé tartozik, hogy nem teljes az állásajánlatok és önéletrajzok köre; korlátozott az automatikus párosítás lehetősége; nem elegendő a határokon átnyúló információ a foglalkoztatásról. A másik tagállamban dolgozó munkavállalók száma - nem számítva a határok közelében dolgozókat - továbbra is csak 7,5 millió, mely az aktív lakosságnak 3,1%-a.
Az internetes portálon felül az EURES egy körülbelül 1000 fős tanácsadói hálózatot is fenntart Európában.

Az állásajánlatok és a jelentkezések automatikus párosításának a munkavállalók részére ingyenesnek kell lennie; a párosítás során nem lehet állampolgársági alapon diszkriminációt alkalmazni a foglalkoztatás, fizetés és egyéb munkakörülmények területén; valamint biztosítani kell a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését is.

A Parlament tárgyalói Heinz K. Becker vezetésével elérték a hálózat kiterjesztését azáltal, hogy tagságot ajánlanak azon magánszervezeteknek, melyek támogató szolgáltatásokat nyújtanak mind a dolgozóknak, mind a munkaadóknak. Ezen felül, olyan módosításokat iktattak be, melyek ösztönzik a határokon átnyúló munkaerőpiacokat. (A külföldi munkavállalásra elsősorban a szakmunkások, illetve a vendéglátóiparban dolgozók nyitottak.)

A képviselők módosítóindítványai alapján a közpénzből finanszírozott szakmai gyakorlatok mentesülnek a nemzetközi közzétételi kötelezettség alól az egyes tagállamok oktatási rendszereiben és aktív munkaerőpiaci politikáiban meglévő különbségek miatt.

A rendeletet a Parlament által elfogadott formájában még a Miniszterek Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia. A rendelet az EU Hivatalos Lapjában történt kihirdetése után lép hatályba.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo