Átrajzolta a babaváró kölcsön a lakossági hitelpiacot

Történetének első két és fél éve alatt 1600 milliárd forint közelébe duzzadt a babaváró hitel állománya, így januárban már a teljes lakossági hitelportfólió 17 százalékát adta ez a támogatott konstrukció. A babaváró kölcsön népszerűsége persze nem véletlen, hiszen több szempontból is vonzó lehetőséget jelent a gyermekvállalás előtt álló családoknak.

A lakossági hitelpiac alapvetően meghatározó konstrukciója lett a 2019 júliusa óta elérhető babaváró kölcsön: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ez év januárjára 1592,6 milliárd forintra duzzadt az ügyfeleknél lévő állomány, amely a teljes lakossági hitelportfóliónak a 17 százalékát, a fogyasztásihitel-állománynak pedig a 37,6 százalékát adta az idei év elején.

(Fotó: Pexels)

Az erős és stabilnak mondható kereslet nyomán a babaváró hitel rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb lakossági hitelkonstrukcióvá vált: a teljes lakossági portfólió közel felét adó lakáscélú hitelek után a második legfontosabb termékké lépett elő a kimutatott állomány alapján, megelőzve így a személyi kölcsönöket és a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket is. A babaváró kölcsön meghatározó szerepét jól szemlélteti az is, hogy a bevezetése óta megkötött hitelszerződések volumene meghaladta az 1640 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy havi átlagban közel 53 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók a támogatott konstrukcióból.

A gyermekvállalást tervező családoknak kidolgozott babaváró kölcsön iránti intenzív érdeklődés persze nem véletlen: az akár tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel futamideje 20 év is lehet, miközben már az első gyermek megszületésekor is kamatmentessé válik a felvett hitel, sőt, három gyermek érkezésekor már a teljes fennálló tartozást az állam babaváró támogatásként kifizeti. Szintén nagy előnye a konstrukciónak, hogy a kölcsönt 75 százalékban lakáscélú hitel önerejeként is elfogadják a bankok, tehát az otthonteremtést tervező pároknak ebből a szempontból is jelentős segítség lehet.

A támogatott hitel igénylésének persze vannak feltételei: ezek közül a legfontosabb, hogy csak olyan házastársak igényelhetik, ahol mindkét érintett betöltötte a 20. életévét, de a feleség legfeljebb 40 éves. Fontos feltétel még, hogy a házaspár legalább egyik tagjának rendelkeznie kell legalább három év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, és az igénylőknek banki hitelbírálaton is szükséges átesniük.

„A babaváró kölcsön egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a CIB Banknál is folyamatos, intenzív érdeklődést tapasztalunk a konstrukció iránt. Várakozásaink szerint az előttünk álló időszakban is erős maradhat a kereslet a babaváró kölcsönnél, jelentős részben azért, mert a lakáspiac a bizonytalanabbá vált külső környezet ellenére is nagy aktivitást mutat, miközben várhatóan még nagyon sokan ki szeretnék használni a konstrukció nyilvánvaló előnyeit” – nyilatkozta Ákos Tamás, a CIB Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.
 

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo