Adóparadicsomok legfrissebb listája

A globalizált világban a társaságiadó-kulcsok nagysága meghatározó a vállalkozások számára. Ha valahol a ráta alacsonyabb, mint más nemzeteknél, akkor egy ország remélheti, hogy több vállalkozás választja, legalábbis központjának. Végsősoron ez olyan plusz adóbevételt hoz az államnak, amelytől más joghatóságok elesnek.

A nulla társasági adóval rendelkező helyeket a Trading Economics és a PwC adataiból összesítették. A karibi, csendes-óceáni és a brit szigetek kis földterületei alkotják a társasági adókötelezettség nélküli országok és helyek többségét. Sok tartományban nincs jövedelemadó és akár tőkenyereségadó sem. Ennek eredményeként ezek a helyek a világ több száz vállalatának hivatalos központjai. Az adóparadicsomokon kívül néhány országnak nincs szüksége társasági adóra a kulcsfontosságú iparágakból – például az olajból – származó bevételek miatt. Például Bahreinben sincs társasági adó, kivéve, ha egy cég részt vesz az olaj- és gázszektorban, ebben az esetben viszont meglehetősen meredek az ugrás, 46 százalékos adókulccsal kell számolni.

Az Egyesült Királyságtól függő országokban a banki és pénzügyi társaságoknak 10 százalékos kulcsot kell fizetniük. A vagyonjövedelem, a kiskereskedelmi vállalkozások, amelyek adóköteles nyeresége meghaladja az 500 000 GBP-t, valamint a kannabisziparban tevékenykedő cégek szintén fizetnek adót.

Bermuda 2025-ben 15 százalékos társasági adót vezet be. Ez csak azokra a cégekre vonatkozik, amelyek 800 millió dollár vagy annál nagyobb éves bevétellel rendelkező multinacionális csoportokhoz tartoznak.

Ez a minimum 15 százalékos kulcs része annak a megállapodásnak, amelyet az OECD javasolt a többmilliárd dolláros befektetők megadóztatására. A Financial Times kifejti: ha egy országban a társasági adó kulcsa a minimális küszöb alatt van, más joghatóságok „feltöltési” adót alkalmazhatnak a különbség pótlására. Ez csökkenti az adóparadicsomok érdekeltségét abban, hogy alacsonyabb kulcsot alkalmazzanak, mivel más országok az ő költségükre növelhetik adóbevételeiket.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo