A német gazdaság nagyobbat zuhant, mint a magyar

Az előzetes adatok szerint az első negyedévben szezonális és naptárhatás-kiigazítás nélkül 6,4 százalékkal esett a bruttó hazai termék az előző év megfelelő időszakához viszonyítva - a Takarékbank várakozása a Bloomberg elemzői konszenzusához hasonlóan 7 százalékos visszaesés volt. A szezonális- és naptárhatásokkal történő korrekció után ennél jelentősen enyhébb, 4,7 százalékos lett a GDP zsugorodása.

A korrekció utáni 4,7 százalékos adat regionális összevetésben nem számít különösebben rossznak: a kiigazított adatok szerint a cseh gazdaság teljesítménye 3,4 százalékkal, míg a szlováké 6 százalékkal esett vissza 2008 első negyedévéhez képest az idei év első három hónapjában. A román kiigazítatlan adat a magyarral megegyező: -6,4 százalék. A magyar gazdaság első negyedéves teljesítménye különösen a német gazdaságéval összevetve tűnik viszonylag elfogadhatónak: a német GDP 2008 első negyedévéhez viszonyítva 6,7 százalékkal, 2008 negyedik negyedévéhez képest pedig 3,8 százalékkal esett vissza (ez utóbbi érték a magyar esetben -2,3 százalék volt).

Az előzetes adatok a GDP komponenseinek alakulására vonatkozóan nem szolgálnak információval, a rendelkezésre álló időszaki termelési és fogyasztási statisztikákból azonban látható, hogy az ipar és a szolgáltatások hozzáadott értéke egyaránt csökkent. Másfelől a visszaeső reálbérek, a növekvő munkanélküliség és a jelentős költségvetési visszafogás hatására mind a magánfogyasztás, mind pedig a közösségi fogyasztás szűkül. Eközben a gyenge külpiaci konjunktúra és a szűkülő finanszírozási lehetőségek eredményeképpen minden bizonnyal a beruházások volumene is visszaesik. Ezzel szemben a nettó export - a kivitelnél gyorsabban visszaeső behozatal miatt - pozitívan járult hozzá a GDP-hez, lényegesen mérsékelve a visszaesést.

Nőhet az elkölthető jövedelem

A következő negyedévekben bizonyosan folytatódik a GDP zsugorodása, ám nem kizárt, hogy a visszaesés mértéke az első negyedéves adathoz hasonlóan némileg elmarad a korábbi várakozásoktól. Az év közepétől enyhülő recesszióra számítunk a külpiaci enyhülésnek köszönhetően, miközben az EU által támogatott beruházások is egyre erősebb szerepet játszhatnak. Az első negyedévinél számottevően erősebb forint mérsékelheti a törlesztőrészleteket, ami annak ellenére is növelheti a lakosság elkölthető jövedelmét, hogy a reálbérek továbbra is esést mutatnak majd.

A második félév során két ellentétes hatás érvényesül majd: egyrészt a költségvetési kiadáscsökkentés tovább mélyíti majd a fogyasztás és a lakossági beruházások szintjét. Másrészt viszont a negyedik negyedévtől az alacsony bázisok elősegítik majd a visszaesés mérséklődését. Kedvező esetben a bruttó hazai termék éves csökkenése az 5-5,5 százalékos sávban mozoghat, azaz mérsékeltebb lehet a kormány és az Európai Bizottság által prognosztizált 6, illetve 6,3 százalékos visszaesésnél.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo