hirdetés

A többség stabil, de egyre többen bíznak a növekedésben is

Erősödhet a kkv-k piaci pozíciója, a vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül javulhat versenyhelyzete – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az élénkülésre nagy szükség van, hiszen a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában épphogy benne vagyunk a középmezőnyben, míg az Európai Unió tagállamai közül a sereghajtók táborát erősítjük.
hirdetés

A K&H kkv bizalmi index félezer hazai kkv-t kérdezett meg arról, hogyan alakulhat idén versenyhelyzete konkurenseihez képest. A közel másfél évvel ezelőtti mélypontot követően egyre több vállalkozás bízik javuló versenyhelyzetében.

„A cégvezetők nyilatkozatai alapján azt látjuk, hogy a vállalkozások stabilnak vélik piaci pozíciójukat, hiszen döntő többségük (71%) szerint nem változik versenyhelyzetük versenytársaikkal szemben a következő egy év során. A javuló versenyhelyzetre számítók aránya azonban kismértékben, 20%-ról 24%-ra nőtt, tehát közel minden negyedik kkv véli úgy, hogy idén erősödhetnek konkurenseikkel szemben” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A Világgazdasági Fórum legutóbbi versenyképességi rangsora alapján van még hova fejlődnünk, hiszen Magyarország világviszonylatban a 69., a 28 tagból álló Európai Uniós országok között pedig a 25. helyen szerepel.

Most a kicsik bizakodnak

Hat területen érdemben változhat a versenyképesség
A Nemzeti versenyképességi tanács (NVT) csütörtöki alakuló ülésén olyan javaslatokról is tárgyaltak, amelyek már rövid távon javíthatják a magyar gazdaság versenyképességét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ezeket döntésre előkészítve továbbítani fogja a gazdasági kabinetnek, illetve a kormánynak.
A különböző méretű vállalkozások közül a legnagyobb kkv-k eddig általában jóval derűsebben látták piaci pozíciójukat, most azonban fordult a kocka: míg a középvállalkozásoknál erőteljesen, 30%-ról 24%-ra lecsökkent a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, addig a mikrovállalkozásoknál éppen ellenkezőleg, kifejezetten megugrott a jobb piaci pozícióra számító cégek aránya. Úgy tűnik tehát, hogy a kicsik felzárkózhatnak a nagyokhoz” – mondta el Kovács Viktor Zoltán.

Ez egybecseng azzal, hogy a kisebb vállalkozások sokkal inkább vállalkozásbarátnak látják a kormányzat gazdaságpolitikáját: míg a kisvállalkozások 23%-a és mikrovállalkozások 22%-a számít kifejezetten vállalkozásbarát intézkedésekre a következő egy évben, addig a középvállalkozásoknál mindössze 15% ez az arány. „Az idei évben elérhető kedvező MFB források, valamint a várhatóan felgyorsuló uniós pályázatok megjelenése segíthet a versenyképességen, amennyiben ténylegesen vállalkozásfejlesztésre fordítják azokat” – tette hozzá a szakember.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, elsősorban az ipari és a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy idén jobb helyzetbe kerülhetnek az ágazat többi szereplőjéhez képest, miközben az agráriumban az átlaggal megegyező arányban, a szolgáltató szektorban pedig csupán minden ötödik kkv vélekedik így.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo