hirdetés

A nyugdíjas foglalkoztatásnál a legnagyobb, 16 százalékos a bérfejlesztés

2023 elején a diákmunka esetén átlagosan 7 százalékkal emelkedtek a bérek. A növekedés a legtöbb ágazatban hasonlóan alakult, százalékosan a minimálbérhez közelebb eső kifizetéseket jobban érintette, mint az annál magasabbakat. A nyugdíjas foglalkoztatásnál idén januárban átlagosan 16 százalék körüli bérfejlesztés figyelhető meg, köszönhetően a minimálbér emelkedésének. A munkaerő-kölcsönzési szektorban a 2023. évi béremelések átlagosan 10 százalék körül voltak – tette közzé az összesen 420.000 atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő tagszervezeteik legfrissebb adatai alapján a DiákÉSZ, a KÖZÉSZ és az MMOSZ.

hirdetés

A 2022. évi 15-25 százalék mértékű infláció minden szektort súlyosan érintett, a bérek reálértékének megtartása miatt a foglalkoztatók a tavaly év elején elfogadott béremelésen felül év vége felé egy egyszeri vagy visszamenőleges béremeléssel próbálták mérsékelni, ellensúlyozni, ezért 2023. évre várható volt, hogy hasonló nagyságrendű bérkompenzációt nem tudnak biztosítani, annak mértéke már nem kitermelhető. 

Küzdelem a bérekkel (Fotó: Depositphotos)
Küzdelem a bérekkel (Fotó: Depositphotos)

Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) kommunikációs alelnök közlése szerint a partnereik vagy fix összegű béremelést adtak, vagy egységesen százalékos béremelést hajtottak végre. Több esetben próbálta a kölcsönvevő a 2022. év végi infláció miatti bérkompenzációt a 2023. évi béremeléssel együtt kommunikálni, abba beszámítani, de ezt nem fogadták kitörő lelkesedéssel a munkavállalók, ezért további bérmegállapodásokra került sor. Ilyen esetekben a felek 2023. július 1-jétől további bérkompenzációban állapodtak meg és olyan kiegészítés is előfordult, hogy a cégek sikeres üzleti éve esetén a dolgozók év végén további prémiumot realizálhatnak, így motivációjuk közvetlenül támogatni tudja a partnerek üzleti sikereit. Természetesen a háború okozta kiszámíthatatlan gazdasági környezetet egyik fél sem tudja befolyásolni.  Az MMOSZ úgy látja, a betanított és a szakmunkás bérek minden olyan iparágban, szektorban versenyképesek tudtak maradni, ahol a nyersanyaghiány, megemelkedett rezsi költségek ellenére a cég üzleti tervei teljesültek, jövedelmezősége megmaradt. Meghatározó iparágakban nem ritka, hogy a betanított, operátori bérek elérik, vagy akár 15-20 százalék mértékkel is meghaladják a 2023. évi garantált bérminimum, szakmunkás bérek minimális összegét, szakemberek esetében pedig a valós besorolási bér akár 30-50 százalék is magasabb, mint a törvényileg kötelező érték.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo