hirdetés

A magyar munkavállalók több mint fele maximum 16 milliós hitelt tud felvenni

A magyar alkalmazottak több, mint felének nem elegendő a fizetése arra, hogy egy manapság átlagos, 20 millió forintos lakáshitelt fel tudjon venni, a pénzük alig 16 milliós kölcsönre elég.
hirdetés

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a lakáshitel kamatemeléseknek köszönhetően az arány a következő hónapokban tovább romlik majd, ez pedig tovább szűkítheti az érintettek lehetőségét, hogy igényeiknek megfelelő lakást találjanak.

A fegyverpénz torzít

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) februári összegzése szerint a a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete éves szinten közel harmadával, bruttó 546 000 forintra nőtt, de ez egyszeri hatásoknak – döntően a fegyveres testületekben fizetett hathavi fizetésének megfelelő juttatásának, a fegyverpénznek köszönhető.

Még mindig kevés a magyarok fizetése a nyugathoz képest (Forrás: Pixabay)

Az egyszeri juttatások nélkül számolt bruttó átlagkereset 445 000 forint volt, ami csak 14,5 százalékkal magasabb összeg, mint amit egy átlagos magyar foglalkoztatott 2021. februárjában kapott. A medián bruttó bér februárban alig több mint 378 ezer forint volt, ami 250 ezer forintnál kisebb nettó bért jelent – a foglalkoztatottak fele tehát ennél kevesebb pénzt vitt haza.

Ennyi pénzből nem lehet úgy inniuk a kefekötőknek

Az adatokat tovább bontva jól látható, hogy szakmánként drasztikusan eltérő keresetekkel találkozunk. 2021-ben például a légiforgalmi irányítók fizetése volt a legmagasabb, ők havonta átlagosan bruttó 1 975 693 forintot kaptak. A másik végletet a hivatalos besorolás szerint nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók jelentik, akik 128 ezer forintos bruttóval zárták 2021-et. Ennyi pénzből aligha lehet úgy inniuk a kefekötőknek...

De a két véglet között is vannak szépen eltérések. A KSH adatai szerint

a szakorvosok 1,7 milliót,

a gépészmérnökök 762 ezret,

a meteorológusok 561 ezret,

a tűzoltók 479 ezret,

a középiskolai tanárok 454 ezret,

a bolti eladók 284 ezer forintos bruttó bért kaptak.

Persze ezek csak kiragadott példák a statisztikában szereplő béradatok közül, ráadásul az egyes állásokban ennél jóval magasabb fizetésekre is lehet példa. Már csak azért is, mert a hivatali idő a legtöbb munkahelyen számít - az 50 felettiek fizetése átlagosan 15 százalékkal magasabb, mint a 30 alattiaké.

Félmillió bruttó alatt az átlaghitelre sem elég a pénzed

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a keresetek alapvetően behatárolják a hitelképességet, ráadásul itt még durvább eltéréseket figyelhetünk meg. A kefekötőknél maradva, ők az MNB hitelfék szabályainak vállalható törlesztőrészlet szabályainak figyelembevételével 20 évre 7 százalékos kamat mellett maximum 5,4 milliós hitel felvételére jogosultak a money.hu számításai szerint. A sor másik felén lévő légiirányítók bére hasonló konstrukcióban 101 millió forintot meghaladó kölcsön felvételére nyújt fedezetet.

A fenti példáknál maradva

a szakorvosok átlagfizetése 87 milliós,

a gépészmérnököké 32 milliós kölcsön felvételére jó. (Ők azok, akik magasabb összegű, a fizetésük 60 százalékát kitevő hitelt igényelhetnek, tekintve, hogy nettó bérük meghaladja az 500 ezer forintot.)

A meteorológusok 24,

a tűzoltók 20,4

a középiskolai tanárok már csak 19,4,

míg a bolti eladók mindössze 12,1 milliós hitel felvételére jogosultak jövedelmük alapján.

A magyar alkalmazottak felének elérhetetlen az átlaghitel

A fentiekből azt láthatjuk, hogy miközben a bérek tekintetében 15-szörös a különbség, a legjobban és a legkevésbé fizetett szakmák között, az adott munkát végző munkavállalók hitelvételi lehetőségeiben már közel 19-szeres az eltérés.

A jelenlegi ingatlanárakat és a 20 milliót közelítő átlagos hitelösszegeket tekintve a money.hu szakértői szerint jól látható, hogy a magyar foglalkoztatottak fele – a bruttó 378 000 forintos medián bér alatt keresők – számára egyre inkább nehézzé válik a lakásvásárlás. A medián bér ugyanis jelenleg 16,2 millió forintos kölcsönre elég. Érdemes ezt összevetni a jelenlegi ingatlanárakkal. Ez az arány ráadásul a hitelkamatok folyamatos drágulása miatt még inkább romlani fog. Ez pedig tovább szűkítheti az érintettek lehetőségét, hogy igényeiknek megfelelő lakást találjanak.

hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo