hirdetés

A háztartási gép felét az állam állja

Az Otthon Melege Program pályázati kiírása idén több mint 115 ezer hazai háztartás energiahatékonysági korszerűsítését segíti. A pályázati bírálatok lezárultak, és közel 50 ezer pályázó már meg is kezdte támogatói okirata beváltását.
hirdetés

Az Otthon Melege Program eddigi legsikeresebb pályázati kiírása mintegy 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az új, energiahatékony háztartási nagygépek (hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek) vásárlásához.

Kép: Pixabay

A tavaly októberben újranyitott alprogram keretében a 2018. november 5. és november 21. közötti időszakban régiónként nyílt lehetőség a pályázatok beadására. A támogatói döntések 2018. december 20. és 2019. március 21. között, szakaszosan születtek meg, a nyertesek értesítése folyamatos. A lezárult bírálat alapján a véglegesített pályázatok 97 százaléka részesült támogatásban.

A kiválasztott háztartási nagygép megvételéhez a kiállított több mint 115 ezer Támogatói Okirat elektronikus átvételével már igénybe vehető a támogatás. A csökkentett árú vásárlások január első napjaitól folyamatosan zajlanak. Mostanáig a támogatott pályázatok 40 százaléka esetében kezdődött meg közel 50 ezer Támogatói Okirat beváltása. Az új berendezés megvásárlására a Támogatói Okirat elektronikus átvételét követően 150 nap áll rendelkezésre. A programban regisztrált kereskedők listája és a megvásárolható készülékeket tartalmazó gépkatalógusok továbbra is elérhetőek a hgcs2017.nfsi.hu pályázati portálon.

A kérelmenként átlagosan igényelt és megítélt 43 ezer forint támogatás azt jelzi, hogy a

A háztartások fűtése a legnagyobb szennyező
Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon közel 50 százalékban felel a légszennyezettségért a háztartási tüzelés, megelőzve ezzel a mezőgazdaság és a közlekedés környezetkárosító hatását.
háztartások túlnyomó többsége az elérhető legmagasabb, A+++ energiahatékonysági kategóriájú nagygép beszerzése mellett döntött. Az új készülékek beüzemelése éves szinten 28 millió kWh lakossági energiamegtakarítást és 25 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátást is eredményez.

Az Otthon Melege Program eddigi alprogramjai összesen már több mint 300 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tették lehetővé, mintegy 70 milliárd forint összértékben, 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. Energetikai szempontból a végrehajtott korszerűsítéseknek évente összességében mintegy 300 millió kWh lakossági energiamegtakarítás köszönhető. További mérhető ökológiai eredmény, hogy a beruházások nyomán évente 120-130 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátás alacsonyabb környezeti terhelést is jelent.

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo