Pet-palackok: a magyarok ötöde igyekszik

Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd darab, azaz a Gellért-hegy térfogatával majdnem megegyező terjedelmű PET palack kerül forgalomba, amelynek hozzávetőleg ötöde kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra.

A meleg nyári hónapok során a magyar háztartásokban kétszer annyi PET palack ürül ki, mint az év kevésbé forró hónapjaiban. Annak ellenére azonban, hogy a lakosság 75%-a tudja, hogy az italcsomagolások közül a PET palackok jelentik a legnagyobb problémát, csak minden második lakos lapítja, tömöríti vagy zsugorítja össze valamilyen mértékben és módon a könnyű, de terjedelmes pillepalackokat, mielőtt kidobja, vagy a szelektív gyűjtés valamilyen formájával lehetővé teszi ezek újrafeldolgozását - derül ki abból a kutatásból, amelyet a THERMO PRESS Hungary Kft. és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. készített a magyar lakosság PET hulladékkezelési ismereteiről és szokásiról. Mindezek okán hulladéklerakóink gyorsabban telnek meg, a palackok szállítása során pedig jelentős mennyiségű CO2 is a levegőbe kerülhet.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és az elektromos PET palackzsugorító berendezésekre épülő palack hasznosító rendszereket működtető THERMO PRESS Hungary Kft. közös felmérést készített a magyar lakosság PET hulladékkezelési ismereteiről és szokásairól. A felmérés során  megkérdezettek negyede úgy vélte, hogy nyáron 30%-kal több PET palack válik feleslegessé a háztartásában, ötödében 20-30%-os növekedést tapasztaltak, további negyedében pedig 10-20%-kal több palack ürült ki. Az ÖKO-Pannon nyilvántartása azt mutatja, hogy a nyári hónapokban akár kétszer annyi PET palack kerül forgalomba, mint télen, a lakosság tehát alábecsüli a nyári hónapok növekedésének mértékét.

Minden ötödik a szeméttel a kukába kerül

A feleslegessé vált PET palackokat sokan, de sokféleképpen „kezeljük". A felmérésben megkérdezettek 17,6%-a a többi szeméttel együtt a kukába dobja, 19%-a egész palackként dobja a szelektív gyűjtőedényekbe, 53,6%-a pedig összelapítva, tömörítve vagy zsugorítva helyezi el a színes gyűjtőedényekben. Egyre többen vannak azonban akik a PET palackokat áruházakba viszik vissza; a megkérdezettek 2,8%-a egész palackként, további 6,4%-uk pedig összelapított, tömörített vagy zsugorított állapotban viszi azokat vissza egy-egy áruházba, ahol visszaveszik tőle. A megkérdezettek körében jelenleg 0,6-1%-ra tehető azok aránya, akik a PET palackok körforgásba való visszajuttatásának a THERMO PRESS által kidolgozott kényelmes módját választják, vagyis a palackokat zsugorítás után inverz csomagként feladják a postán.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo