Áldás vagy átok?

Génkezelt növények, élelmiszerek. Megoldás egymilliárd éhező ember számára? Vagy a természet egyensúlyának, a táplálkozási láncnak veszélyekkel járó megbontása? Egy biztos: még nem pontosan tudjuk, mit rejtenek magukban e megváltozott, megváltoztatott produktumok. Mert ha csak annyit, hogy a lénarancsban már csak a lé van, facsarni sem kell… De a veszély egyelőre láthatatlan, minden értelemben.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

2050-ben a világ népessége eléri a 9 milliárdot, s az emberiség élelmiszer-ellátása nem biztos, hogy megoldható génkezelt növények és a belőlük készített élelmiszerek nélkül. A genetikailag módosított (GM), béta-karotint nagy mennyiségben tartalmazó rizs például megakadályozza az alultáplált gyereknél vaksághoz vezető A-vitamin-hiányt; ők jelenleg 14 millióan vannak. A biotechnológia a fejlődő országokban 25 százalékkal növelhetné a vetőmagok termékenységét, s megelőzhetné a kontinensekre kiterjedő, termést elpusztító növénybetegségeket.
A genetikailag módosított növényekkel kapcsolatos félelmek persze nem a kísérletezésre, a kutatásra irányulnak, hanem alkalmazásukra: egyelőre ugyanis nem állapítható meg kellő biztonsággal, hogy nem veszélyesek-e az emberi egészségre, s nem tisztázottak az esetleg később jelentkező egészségkárosodás esélyei sem.
A génmanipuláció során az idegen gén beviteléhez úgynevezett génpostást alkalmaznak, amely általában egy vírus. Egyes feltételezések szerint ez „genetikai balesetet” okozhat, s a növény, védekezésként, mérgező anyagot kezd termelni, s az emberi egészségre ártalmassá válik.
A Monsanto – amely a GM-vetőmagok piacának 90 százalékát uralja – 1800 kísérletet végzett, amelyben bizonyította, hogy szójababjának tulajdonságai és a hozzáadott gén termelte enzim is megegyezik a genetikailag nem kezelt változat belső összetevőivel, a növénynek tehát nincsenek az emberi egészségre káros elváltozásai.
A növények genetikai manipulációja nem új keletű jelenség. 1970-ben például az USA kukoricatermése váratlanul hatalmas veszteségeket szenvedett, mert a déli kukoricaüszög kihasználta azt, hogy a genetikai manipulációk egyszerűsítésére jóformán teljesen egységesítették az egész kukoricaállományt.
*
Genetikai erózió. Így nevezik egy faj változatos genetikai készletének állandó, folyamatos fogyását.
A génmanipulációval foglalkozó élelmiszer-ipari szakemberek tevékenysége genetikai eróziót idéz elő; például a kukoricatermést ma már nem többszázféle genetikai változat adja, hanem egytucatnyi, amelyeket a szakemberek úgy választottak ki, hogy maximális hozamot eredményezzenek (szárazságtűrő kukorica stb.). E magvak milliárdjait állítják elő klónozással, hogy teljesen egyforma növényeket kapjanak.
A génsebészeti úton előállított, monokultúrában termesztett növények gyenge pontjait viszont könnyebben megtalálják a kártevők, mert azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, és a sokrétű védekezést elősegítő genetikai állomány hiányában ellenállásuk egyirányú vagy legalábbis behatárolt. „Egy új növényváltozat élettartama nagyjából megegyezik egy új rocklemez életének hosszával” – írja Mérlegen a Föld című könyvében Al Gore.
Valahányszor felüti a fejét egy új kártevő vagy betegség, amelynek a forgalomban lévő, a génmanipuláció folytán meglehetősen egységes génkészletű magvak nem tudnak ellenállni, vissza kell térni a növény „genetikai hazájába” olyan vad rokonokért, amelyek nagy képesek lehetnek legyőzni az új veszélyt. Végigvizsgálták például az árpa világon fellelhető 6500 változatát – a Kaliforniai Mezőgazdasági Földprogram keretében –, és ezek közül csak egy olyat, egy etiópiai árpát találtak, amely képes megvédeni a 160 millió dollár értékű kaliforniai árpavetést a sárgatörpülést okozó vírustól.
*
Az élelmiszer-ipari konszernek valósággal vadásznak az utolsó megmaradt vad növényállományokra. A genetikai őshazák száma viszont alig egy tucat, és – az USA-t és Kínát leszámítva – viszonylag elmaradott vagy fejlődő országokban találhatók (például Indo-Burma, Malájföld, Peru, Ecuador, Bolívia, Paraguay, Etiópia stb.), ahol nincs elegendő gazdasági hatalom ahhoz, hogy az utolsó, sérülékeny, vad törzsek ne kerüljenek a transznacionális mezőgazdasági óriásvállalatok kezébe.
A genetikailag módosított magvakat kifejlesztő és előállító vállalatok gyakran válnak gyomirtó szerekben érdekelt vegyipari vállalatok felvásárlási célpontjaivá. A környezetre ártalmas szerek ipara így maga alá gyűri a genetikai sokszínűség bázisait, és a fejlesztéseket saját érdekei szerint mozgatja.
Az élelmiszer-ipari óriáscégek és kutatóintézetek szabadalomként jegyeztetik be a „természetes” növények általuk felfedezett géntérképét, s ennek folyományaként már csak „jogdíj” fejében engednek termeszteni bizonyos növényfajtákat. (Itthon a Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont talált meg hatvanat a paprika géntérképéhez szükséges DNS-szakaszok közül, ezeknek az értéke egyenként 500–1000 dollár).
A piac legnagyobb ipari konszernjei annyi szabadalmat halmoztak fel, hogy gyakorlatilag egyes növények – és ezek minden nemesített fajtája – teljes mértékben egy-egy társaság tulajdonába kerülnek, az általuk kifejlesztett új GM-változatok pedig már eredendően az ő tulajdonuk. Valósággá válhat, hogy egy magántársaságnak hatalmában áll eltüntetni mondjuk a kukoricát az asztalunkról.
*
Bár a termelőket – úgy tűnik – már meggyőzték a génkezelt növények hasznosságáról, a fogyasztók ellenállnak. A piaci és üzleti esélyek nem egyértelműek, így az iparág kevés befektetést vonz.
Miért került bajba a genetikailag módosított növények vetőmagpiacát megteremtő és kiterjesztő Monsanto, hogy ne tudja kivédeni a Pharmacia & Upjohn ellenséges felvásárlását? – teszi fel a kérdést a Financial Times. S a lap válasza: a cég – mielőtt milliárdokat ölt volna a kutatás-fejlesztésbe –, nem tanulmányozta kellően a várható társadalmi reakciót a piacátrendező ötletre. Így a természet törvényeibe való beavatkozással vádolt cég elszigetelődött, munkavállalói, üzleti partnerei, viszonteladói „megbélyegzetté” váltak. Néhány PR-eszköz, például a termékek megfelelő címkézése és a józan társadalmi diskurzus megindítása jótékonyan hatott volna…
A Monsanto szerint 2001-ben az amerikai farmerek 70-80 százaléka rááll a kártevő- és vírusrezisztens GM-vetőmagokra, többet is rendeltek belőlük, mint bármikor korábban. Ennek ellentmondó adatok is vannak: az amerikai farmszövetség szerint a farmerek, terveik szerint, termelésükben 15-26 százalékkal csökkentik a GM-vetőmagokat.
Még ha valóban fellendíti az iparágat a termelői érdeklődés, a boltokban még mindig megbukhat. A felmérések szerint ugyanis a fejlett országok közvéleményének meghatározó része ellenáll a GM-növényekből készült élelmiszereknek: Németországban a fogyasztók több mint 80, Franciaországban 77, Nagy-Britanniában 66, Japánban 70, Kanadában 68, az USA-ban 57 százaléka nem lelkesedik értük.
A tudatosságban azonban drámai különbség van az öreg kontinens lakói és a tengerentúliak között: az amerikaiak egyharmada nem hallott semmit a génkezelt növényekről, míg az európaiak körében csak egytized ez az arány. F. Sherwood Rowland Nobel-díjas geokémikus még 1997-ben, Budapesten így élcelődött: „Hogy az amerikaiak elfogadják a genetikailag megváltoztatott növényeket? Nem egészen. Lehet, hogy az USA két évvel lemaradt Európa mögött, és még elfogadják.”
Kriston László

Valósággá válhat, hogy egy magántársaságnak hatalmában áll eltüntetni mondjuk a kukoricát az asztalunkról

Botrány Angliában
1999 tavaszán tudományos botrány robbant ki Angliában. A magyar származású Pusztai Árpád professzor, a skóciai Rowett Intézet kutatója egy tévéinterjúban bejelentette: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kísérleti patkányoknál tapasztalt szervi elváltozások a génkezelt burgonyát tartalmazó táplálkozásnak tulajdoníthatók. A 67 éves kutatót megtévesztéssel vádolták, mert nem közölte: nem közönséghasználatra szánt krumplival etette az állatokat, hanem speciális babkivonattal kevert burgonyatáppal. A kísérleteket azonnali hatállyal leállították, Pusztait nyugdíjazták, a maradéktalan bizonyításra már nem volt lehetősége. A GM-párti Tony Blair elmarasztalta a sajtót, amiért csak a szenzációs veszélyeket taglalja, és nem fordít figyelmet a megalapozott tudományos jelentésekre. A Daily Mail július elsejei számában Károly walesi herceg tíz kérdést tett közzé e termények engedélyeztetésének hosszú távú veszélyeit firtatva. A Royal Society of Sciences bizottsága augusztusban az elhallgattatott tudóssal szemben foglalt állást.

Génmódosítás: stop!...
2000

● Nagy-Britannia szinte összes nagyobb áruháza kivonta készletéből a génkezelt termékeket; a lakosság 96 százaléka ellenzi ezek előállítását és kereskedelmét.
● Hét európai élelmiszerüzlet-lánc száműzte boltjaiból a génkezelt élelmiszereket.
● Az indiai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a génkezelt termékekre vonatkozó tiltást.
● Júniusban Brazília egyik állama „génkezelésmentes zónának” nyilvánította magát.
● A Wall Street Journal azt írta: először lesz tapasztalható, hogy a génmanipulált vetőmagok eladása csökken az USA-ban.
● Különféle fogyasztóvédelmi csoportok a legfejlettebb ipari országok okinawai csúcsán globális moratóriumot szorgalmaztak. Japán és az Európai Unió hajlandóságot mutat egy ilyen szabályozásra, az Egyesült Államok és Kanada azonban ellenzi, mert gazdasági érdekeiket sértené a génkezelt termékek exportjának korlátozása. Az International Herald Tribune visszatekintése szerint 2000-ben az amerikai élelmiszerboltok polcainak 65 százalékát foglalták el genetikailag módosított növényekből készült élelmiszerek.
Az Európai Unió kvázimoratóriumot léptetett életbe: a génmanipulációt szabályozó direktíva folyamatban lévő módosításáig nem adnak ki újabb behozatali engedélyeket. Az USA – amely csak a kukoricaexport csökkenésén évi 200 millió dollárt veszített – válaszlépésként az uniós termékekre vonatkozó szankciók bevezetését helyezte kilátásba.

…És újra mehet
2001

Az Európa Parlament február 15-én elfogadta a genetikailag módosított magok, növények, élelmiszerek és az ezeket tartalmazó gyógyszerek tesztelésére, termesztésére és értékesítésére vonatkozó szabályozást, amelynek értelmében ismét lehet GM-termékek engedélyezéséért folyamodni, legkorábban 2002 tavaszán. E termékeket egy központi adatbázisban regisztrálják, az antibiotikumra rezisztens géneket pedig kivonják a forgalomból. A törvényt az EU-tagállamoknak 18 hónapon belül kell honosítaniuk saját jogrendjükben. Franciaország és Dánia már jelezte fenntartásait, ám ha nem végeznék ezt el, az pert vonna maga után a luxemburgi Európai Bíróságon.

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo