A zöldségek felhasználására rengeteg lehetőség kínálkozik. Készíthetünk leveset vagy főzeléket, használhatjuk húsok mellé köretként, de tésztával kombinálva remek egytálétel lehet belőlük. A zsenge répa és borsó általában egy gazdag levesért kiált, hiszen ki ne szeretné a tavaszt egy ízletes zöldséglevessel zárni? Ha húsos ételben gondolkodunk, ezek a zöldségek nagyon jól passzolnak egymáshoz egy jó kis raguban, de sült húsok mellé köretnek is használhatók, például a krumpli helyett.
Egyre elterjedtebb a brokkoli és a karfiol
A brokkoliról és a karfiolról sokaknak rossz élmény jut az eszükbe, főként a gyerekkorból. Pedig manapság egyre elterjedtebb, és nem csak kétes színű főzeléket lehet belőlük készíteni. Nagy divat a krémleves, amihez mindkét zöldség remek alapanyag, emellett köretként és egytálételként is megállják a helyüket, mindemellett a fogyasztásuk rendkívül egészséges. Májusban már nem kell beérnünk a fagyasztott változattal, frissen és ropogósan felhasználhatjuk őket, mondjuk egy gyors és egyszerű rakott ételben.
A rakott karfiol-brokkoli egytálételbe rengeteg változatban megtalálható, lehet hússal készíteni, de anélkül is megállja a helyét. A zöldségeket forró vízben puhára főzzük, és lecsepegtetjük. A zöldségekkel egy időben a rizst is feltesszük főni. Ha húsos verzió mellett döntöttünk, akkor azt is elő kell készítenünk. Erre is számos variáció létezik, a pörkölt alaptól, a darált hús pirításáig. Végül rétegezzük egymásra a hozzávalókat. A rétegek közé tehetünk tejfölt, de besamelmártással is nyakon önthetjük. Ezután már csak össze kell sütni, és falatozhatunk is.
Május végi friss gyümölcsök
Ha már kiélveztük a tavaszi zöldségek nyújtotta lehetőségeket, májusra már megérkeznek a friss gyümölcsök is, élükön az eperrel, és a korai érésű cseresznyékkel. A gyümölcsöket főként desszertekben használjuk, de igazi felfrissülés és méltó lezárása a tavasznak egy finom eper vagy cseresznyeleves. Mivel a szezon még csak ilyenkor kezdődik, nem érdemes az első szem gyümölcsöket lekvárba vagy szörpbe eltenni, inkább egy finom süteményben vagy tortában, vagy csak egyszerű cukrozott formában.
A legegyszerűbb sütemény, amiben az eper vagy a cseresznye felhasználható, a piskóta. De akármilyen kevert tészta megteszi, mit csak a tepsibe kell öntenünk, és belehalmozni a finom gyümölcsöket. Sütés után már csak egy kis porcukor kell a tetejére. A másik, szinte megunhatatlan felhasználása a tavaszi friss gyümölcsöknek, az eperhab. Tojásfehérjét kell habbá verni, cukorral, citromlével, és persze az eperrel ízesíteni. Persze nem csak eperrel, de cseresznyével is nagyon finom.