Receptötletek a tavasz utolsó napjaira

Amikor beköszönt a tavasz, mindenki szalad a kiskertbe vagy a piacra, hogy leszüretelje az évszak friss, zsenge zöldségeit: a salátákat, a retket, a spenótot. Mire eljön a május, sokaknak már megunják ezeket, de persze aggodalomra semmi ok. Ahogy lecseng a medvehagyma és a friss zöldek szezonja, váltják is fel őket az új zöldségek, a zsenge répa és zöldborsó, és persze a gyümölcsszezon is elkezdődik az eperrel. Ahogy kezd véget érni a tavasz, a már megszokott, de frissen beérő zöldségekből is szemezgethetünk, mielőtt átadjuk magunkat a nyár finomságaink.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A zöldségek felhasználására rengeteg lehetőség kínálkozik. Készíthetünk leveset vagy főzeléket, használhatjuk húsok mellé köretként, de tésztával kombinálva remek egytálétel lehet belőlük. A zsenge répa és borsó általában egy gazdag levesért kiált, hiszen ki ne szeretné a tavaszt egy ízletes zöldséglevessel zárni? Ha húsos ételben gondolkodunk, ezek a zöldségek nagyon jól passzolnak egymáshoz egy jó kis raguban, de sült húsok mellé köretnek is használhatók, például a krumpli helyett.

Egyre elterjedtebb a brokkoli és a karfiol

A brokkoliról és a karfiolról sokaknak rossz élmény jut az eszükbe, főként a gyerekkorból. Pedig manapság egyre elterjedtebb, és nem csak kétes színű főzeléket lehet belőlük készíteni. Nagy divat a krémleves, amihez mindkét zöldség remek alapanyag, emellett köretként és egytálételként is megállják a helyüket, mindemellett a fogyasztásuk rendkívül egészséges. Májusban már nem kell beérnünk a fagyasztott változattal, frissen és ropogósan felhasználhatjuk őket, mondjuk egy gyors és egyszerű rakott ételben.

A rakott karfiol-brokkoli egytálételbe rengeteg változatban megtalálható, lehet hússal készíteni, de anélkül is megállja a helyét. A zöldségeket forró vízben puhára főzzük, és lecsepegtetjük. A zöldségekkel egy időben a rizst is feltesszük főni. Ha húsos verzió mellett döntöttünk, akkor azt is elő kell készítenünk. Erre is számos variáció létezik, a pörkölt alaptól, a darált hús pirításáig. Végül rétegezzük egymásra a hozzávalókat. A rétegek közé tehetünk tejfölt, de besamelmártással is nyakon önthetjük. Ezután már csak össze kell sütni, és falatozhatunk is.

Május végi friss gyümölcsök

Ha már kiélveztük a tavaszi zöldségek nyújtotta lehetőségeket, májusra már megérkeznek a friss gyümölcsök is, élükön az eperrel, és a korai érésű cseresznyékkel. A gyümölcsöket főként desszertekben használjuk, de igazi felfrissülés és méltó lezárása a tavasznak egy finom eper vagy cseresznyeleves. Mivel a szezon még csak ilyenkor kezdődik, nem érdemes az első szem gyümölcsöket lekvárba vagy szörpbe eltenni, inkább egy finom süteményben vagy tortában, vagy csak egyszerű cukrozott formában.

A legegyszerűbb sütemény, amiben az eper vagy a cseresznye felhasználható, a piskóta. De akármilyen kevert tészta megteszi, mit csak a tepsibe kell öntenünk, és belehalmozni a finom gyümölcsöket. Sütés után már csak egy kis porcukor kell a tetejére. A másik, szinte megunhatatlan felhasználása a tavaszi friss gyümölcsöknek, az eperhab. Tojásfehérjét kell habbá verni, cukorral, citromlével, és persze az eperrel ízesíteni. Persze nem csak eperrel, de cseresznyével is nagyon finom.

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo