hirdetés

Rekordszámú cég szűnt meg, ami alakul: dohánybolt

Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban.
hirdetés

Az elmúlt három hónapban 9.813 cég szűnt meg Magyarországon, ez soha nem látott rekordnak számít. Ehhez foghatóan sok cégbezárást hozó negyedévet utoljára 2010 júliusa és szeptembere között tapasztalhattunk, de akkor is csak 9.300 céget töröltek a cégbíróságok. A mostani megszűnési hullám azonban az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szakértői szerint hamarosan elcsitulhat.

„Valószínűnek tűnik, hogy a következő fél-egy évben csökkeni fog a törlések száma, mivel az idővel megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett, és ez idővel meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Az elmúlt három hónapban nem egészen 10.000 feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás vette kezdetét, ebből egyaránt 3.000 volt a felszámolások, illetve a kényszertörlések száma és 4.000 a végelszámolásoké. Összehasonlításul 2012 tavaszán csak végelszámolási eljárásból 11.500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a mostani törlési hullám.

A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megugrott a cégalapítások száma is. Ebben közrejátszott az is , hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták, de nem hagyta érintetlenül a statisztikákat a nemzeti dohányboltok alapítása sem. Májusban és júniusban összesen 1.273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként jelölte meg a dohányáru-kiskereskedelmet, ez pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban kétszer annyi – összesen 13.747 darab – cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok, mint egy évvel korábban.

A megszűnések és alapítások nagy mértéke erőteljesen feltornázta az Opten - Cég Fluktuációs Indexet is, amely az adott időszak elején működő cégek számához viszonyítja az időszak alatt frissen alapított és megszűnt cégek számát.

Az elmúlt negyedévek legfőbb céginformációs számait összesítő grafikonról is jól leolvasható a 2013. II. negyedévi hatalmas ugrás mind az alapítások, mind a megszűnések tekintetében. „A júliusi adatok alapján készült előrejelzések szerint idén a 3. negyedévben erőteljes visszaesést mutathat majd az alapítások száma, a megszűnéseké viszont kismértékben növekedhet, így az Opten - CFI akár 4 százalékponttal is csökkenhet” – mondta az Opten ügyvezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo