Íme, Magyarország 10 legjobb étterme!

A Balatontól nem messze található Chateau Visz nyerte el a Gösser Bock - Dining Guide díjat, vagyis ez lett a 2010-es Év Étterme - jelentette be Wiszkidenszky András, a Dining Guide 60 fős társadalmi zsűrijének elnöke. A díjkiosztó gálán a legjobbak közé került éttermek különlegességeikkel mutatkoztak be a sajtó és a zsűri képviselőinek.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Dining Guide étteremkalauz 2010-ben már hatodik alkalommal hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkítette a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a TOP10 többszöri tesztelése után hozta meg döntését. A címet ezúttal a Chateau Visz nyerte el - jelentette be Wiszkidenszky András, a zsűri elnöke. A Balatontól néhány kilométerre található kastélyszálló étterme tavaly konyhafőnököt váltott. Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át, aki másképp és más alapanyagokat használ, mint mentora, de a kiindulási alap hasonló. Csakúgy, mint elődje számára, Gebhardtnak is a regionalitás az egyik legfontosabb. Szeret játszani az ázsiai ízekkel és alapanyagokkal is. A magyar konyha fűszeres, erőteljes ízű, de a fűszerezés néha nagyon nehéz. Az ázsiai fűszerezéssel is hasonlóan intenzív ízeket lehet elérni - vallja, csak könnyebb formában.

Különdíjak

2010-ben a Dining Guide a top éttermek séfjeit is megszavaztatta, hogy kiderüljön ők melyik hazai éttermet tartják legtöbbre. A Séfek díjazottja a Gerbeaud ház ékköve, az Onyx étterem lett. A Ház több konyháját vezetőként Szulló Szabina irányítja. Egy-egy területen ugyan vannak helyettesei, akik az adott részlegekért felelősök, de a szakácsok munkáját ő fogja össze, és ő biztosítja a szükséges kereteket (menük összeállítása, alapanyagok, stb.) is. Az Onyxban séfhelyettesként a többszörös Hagyomány és Evolúció verseny-győztes, Széll Tamás segíti (akivel a magánéletben is egy párt alkot). Jelenleg téli pihenőjét tölti, ami munkával is telik, lévén, hogy az Onyx átaalkulás előtt áll.

A Diningguide.hu gasztroportál szerkesztősége egy további különdíjat is kiosztott. A kortárs magyar ételsoraival brillírozó Pesti István, a Babel Delicate étterem séfje vette át a díjat a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért. A rendkívül precíz konyhát vívő, éppen ezért valódi összpontosítást igénylő munkához a séf sok háttérmunkát végez. „Nem vagyok az a típus, aki leül, és kapásból papírra vet húsz olyan ételt, amit bármikor felszolgálhatunk olyan jó. Hosszú hónapok, millió információ, rengeteg átnyálazott oldal, gondolkozás - ennek az eredménye egy étlap. Ötletekért, inspirációért nyúlunk egy-egy folyóirathoz, külföldi étteremhez, séfhez, majd ezt próbáljuk meg a hazai környezetre adaptálni" - nyilatkozta korábban Pesti.

2010. TOP10 étterme és az általuk a gálán felszolgált ételek

(abc sorrendben)

Alabárdos

Elsőként egy új szereplő ebben a mezőnyben. Az Alabárdost ugyan tavaly különdíjjal jutalmazta a Dining Guide, a Budai Vár legjobb étterme azonban most szerepelt először a top10 között. Bicsár Attila séf és a keze alá dolgozó tehetséges fiatalok céltudatosan törnek az élre a legkülönbözőbb versenyeken.

Gála-fogás:

Pásztortarhonya

Kacsa részletek lencsével

Nyúlgerinc barnasör mártásban

Aranyszarvas

A Tabán patinás étterme is új a listán, de egyébként többszáz éves múltra tekint vissza. Idén Fekete Antónió vette át a konyhát, aki a Lou Lou-ban is dolgozott, majd külföldön, egyebek között egy ír fine dining étteremben tökéletesítette tudását.

Gála-fogás:

Kacsamáj krém házi sütésű kenyérrel

Csokoládé 70% vajkaramell öntettel

Babel Delicate

A Váci utcai éttermet a tekintélyes Gault Millau kalauz már a második alkalommal 15 ponttal az egyik legnívósabb fővárosi helynek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pesti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke.

Gála-fogás:

Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral

Maracuja zselé

Bock Bisztró

A Dining Guide díj 2008-as nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb étterme. Legnagyobb szerepe ebben nyilvánvalóan a konyhafőnök-tulajdonosnak, Bíró Lajosnak van, akinek kézjegye: személyisége, jókedve és humora akkor is érződik a vendéglőben, amikor ő maga nincs ott. Mostanság reggelivel is kínálja a betérőket, melybe a vietnámi húsleves és gőzölt tésztabatyut is belefér.

Gála-fogás:

Kóstoló a tegnapi vágásból

Békacomb Toulouse-Lautrec kacsamájjal

Chateau Visz

Stefan Gebhart tavaly vette át a konyhát korábbi mesterétől, Erik Schrötertől. A Balatontól délre fekvő Viszben lévő kastélyszálló a modern magyar konyha egyik legjelesebb műhelye. Filozófiájuk szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa. A Népszabadság Top 50 éttermében tavaly az első helyet szerezte meg.

Gála-fogás:

Sütőtökleves különböző textúrákban

Fűszeres kenyér libamáj mousse-sza

Costes

A Ráday utcai étterem a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai bástyája. A Ferran Adriá éttermében tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök idén visszatért az immár Michelin-csillagos Costesbe, és a Gault Millau kalauztól is begyűjtött 17 pontot.

Gála-fogás:

Marinált cékla kecskesajttal és dióval

Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel

Csalogány 26

Az első „újhullámos" éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszaknak, a minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait, ételei színesek és harmonikusak.

Fausto's

1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik  legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét bemutató étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját.

Gála-fogás:

Szarvasgombás rizotto mangalicapofával

Lazaccal és tengeri sügérrel töltött ravioli sütőtökkrémmel

Kistücsök

A Kistücsök intézmény, azon kevés éttermek egyike, amelyért akár a tél kellős közepén is érdemes a Balatonra utazni, sokan meg is teszik. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf párosa évtizedes barátságon alapul. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján

Gála-fogás:

Házi füstölt kolbász diós savanyú káposztával

Nyúl dagadó sárgaborsó pürével

Onyx

Az Onyxban tudják, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a Gerbeaud házban működő étterem majd minden kreációján érezhető. Mivel az étterem szorosan kapcsolódik a Gerbeaud cukrászatához, azon éttermek egyike, ahol a desszert is meghatározó élmény.

Véleményvezér

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata 

Orbán Viktor egyre nagyobbakat lódít egyre kevesebb sikerrel.
Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen

Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen 

Az ügyészség döntött Orbán Viktor feljelentése ügyében.
Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta

Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta 

Az új pápa előbb fogadta az ukrán elnököt, mint Orbán Viktort.
Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz

Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz 

Milliárdosok aggódhatnak egy kormányváltás esetén.
A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben

A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben 

A budapesti főpolgármester megdicsőült Strasbourgban.
A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte 

Első helyen az ipari termelői árak drágulásában.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo