Az Educatio szoftvere a világ legjobbjai közt

Közép-Európából egyedüliként került be a 2011-es népszámlálás adatainak feldolgozáshoz használt, magyar programozók által továbbfejlesztett Datacap alapú alkalmazás a világ legjobbjaiként értékelt projektek közé az IBM Information On Demand éves konferenciáján. A technológiával az Educatio Nkft.-nél 11,4 millió kérdőívet dolgoztak fel.

Kép:PP archív

A 2012. október 21. és 25. között megrendezett Information On Demand konferencia célja az volt, hogy bemutassa az információ feldolgozás-, és menedzsment területét érintő legújabb technológiákat a világ minden részéről érkező szakemberek számára.  A közel 12 ezer résztvevő között jelen voltak az IBM ügyfelei és üzleti partnerei, vállalati és kormányzati vezetők, így a bemutatott projektek vívmányai és fejlesztőik híre hamar bejárhatja a világot. A rendezvény színvonalát bizonyítja, hogy a szervező IBM mellett olyan nagy cégek képviseltették magukat, mint az Intel vagy a SYSCOM.

A legjobbak között

Idén az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által fejlesztett IBM Datacap alapokon nyugvó informatikai megoldáscsomag is felkerült a legjobbak listájára. A technológiát az Educatio szakemberei a 2011-es népszámlálás adatainak feldolgozásához használták. Az IBM alapszoftverét a KSH szakértői által kialakított feldolgozási technológiára az Educatio IT szakemberei fejlesztették tovább. A munka során olyan modulokkal bővítették az alkalmazást, amely még hatalmas adatmennyiség esetén is lehetővé teszi az akár 99,9 százalékos pontosság elérését. A technológia a népszámlálás mellett más extrém pontosságot igénylő feladatok esetén is használható. A projektben elért eredmények a világon bárhol hasznosíthatók, ahol papír alapú felmérések adatait kell digitálisan feldolgozni. A fejlesztések iránt már eddig is több ország érdeklődött. A konferenciát követően várhatóan még nagyobb figyelmet kap az alkalmazás, nemzetközi elismerést szerezve a hazai fejlesztői gárda számára. Ez tovább öregbíti az IT körökben ismert „kiváló magyar programozók” hírnevét.

20 másodperc alatt rögzít a továbbfejlesztett szoftver
Az adatrögzítésre használt alkalmazás egy fejlett optikai karakterfelismerő (OCR/ICR) technológiára épül és bármilyen lapolvasóhoz illeszthető. A rendszer menet közben tanul a manuális javításokból, valamint azonnal jelzi, ha tisztítani kell a szkennert. Míg a manuális rögzítés kérdőívenként 6-8 percet vesz igénybe, addig ugyanerre az alkalmazásnak átlagosan csupán 20 másodpercre van szüksége. Az ellenőrzések és javítások után az alkalmazás a kérdőívekből kinyert információt egy adatbázisba exportálja, ahol a feldolgozók azokat még egyszer ellenőrzik. A technológia előnye, hogy a népszámláláson kívül egyéb feladatokra is használható: az egészségügyben például orvosi űrlapok digitalizálására, vagy az oktatásban a felvételihez szükséges dokumentumok feldolgozására.
Nemzetközi porondon

A magyar fejlesztést Közép-Európából egyedüliként több ezer pályázat közül választották ki, a konferencián bemutatott alkalmazások többsége Nyugat-Európából és Amerikából származott. Minden olyan ország, ahol az IBM jelen van, nevezhette saját projektjeit, amelyek közül egy szakmai bizottság választotta ki a legjobbakat, világviszonylatban nagyságrendileg 40-50 fejlesztést. Magyarországról több alkalmazás is versenybe szállt, azonban csak a Népszámlálás projekt – azaz az adatok feldolgozáshoz használt Datacap alapú alkalmazás – került be a konferencia programjába. A népszámlálási projekt adatfeldolgozásának sikerességét, és az azt lehetővé tevő technológiai újításokat az informatikai szektor legjelentősebb képviselőinek az Educatio Nkft. ügyvezetője, valamint az IT-fejlesztési osztály vezetője ismertette. Az előadást és az azt követő szakmai egyeztetést élénk szakértői figyelem kísérte.

A konferenciáról visszatérve Kerékgyártó Sándor, az Educatio Nkft. ügyvezetője következőképpen nyilatkozott: „A fejlesztés kiemelkedő voltát bizonyítja, hogy Scott Blau, az IBM dokumentum-digitalizálási technológiával foglalkozó egységének vezetője szerint az Educatio által az IBM Datacap rendszeréhez hozzáfejlesztett karaktermátrix alkalmazás jó eséllyel  válhatna kiegészítő szoftverré a Datacap-et vásárló ügyfelek számára. Ez egy reménybeli együttműködés első lépéseként is értelmezhető, ami azt mutatja, hogy az Educatio nem csupán testre szabta az IBM termékét, hanem érdemlegesen hozzá is tett. Ez meglehetősen ritka az IT piacon, és egyben nagy elismerés is cégünk számára.”

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo