Óriási az érdeklődés a telephelyfejlesztési pályázat iránt

Ötvenhat kis- és középvállalkozás 3,5 milliárd forintot nyert telephely-fejlesztésre a Közép-dunántúli régióban – jelentették be kedden Székesfehérváron sajtótájékoztatón.

Ötvenhat kisvállalkozás nyert a pályázattal – Kép: SXC

Molnár Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója szerint a tavaly szeptemberben meghirdetett 1,22 milliárd forintos forrásra 131 pályázat érkezett nyolcmilliárd forint értékben. A regionális operatív program irányító hatósága (ROP IH) ezért forrásátcsoportosítást hajtott végre, így 56 pályázó nyerhetett el összesen 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást telephelyfejlesztésre. A támogatásban részesült projektek összköltsége 7,5 milliárd forint lesz. (A pályázatról részletesen itt olvashat!)

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy az elnyert források közül tizenegyet a városban működő cégek nyertek el. A több mint 800 millió forint azt jelenti, hogy 450 munkahely megőrzésére vagy új munkahelyek létesítésére nyílik mód. A városvezető fontosnak nevezte, hogy a döntéshozatali szint „közel legyen a valódi élethez”, mert így jobban hasznosulnak a források.

Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezetője kiemelte, hogy az ipari parkból tizenöt cég pályázott, kilenc kapott támogatást fejlesztéseihez. A vállalkozások többsége székesfehérvári és nemzetközi piacokon is piacképes termékeket, szolgáltatásokat kínál. A nyertesek között van a Fehér Alu Kft., az Eurowind Kft., a Magyar Minőség-ellenőrzési Kft., a Metalobox Kft. és a Füri Tészta Kft.

A Dél-Alföldön emelkedett a keretösszeg

A kiemelt érdeklődésre tekintettel jelentősen megemelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a kis- és középvállalkozásoknak kiírt telephely-fejlesztési támogatás összegét a Dél-Alföldön. A 2012-ben beadott pályázatokra így 2,5 milliárd forint helyett 5,7 milliárd forintot osztanak ki a mintegy száz nyertesnek - közölte a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) közreműködő szervezetének operatív vezetője. Bosnyákovits Tünde szerint a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyeinek fejlesztését támogató pályázat megjelenésekor eredetileg 2,5 milliárdos keret állt rendelkezésre a régióban. Az Új Széchenyi Terv keretében beérkezett pályázatok kiemelkedően nagy számára és támogatási igényére való tekintettel azonban az NFÜ az eredeti keretösszeget 3,2 milliárd forinttal növelte.

Van még pénz: 30 milliárd forint Leader programra
Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására. Idén a pályázók csaknem a korábban meghirdetett mintegy 34 milliárd forinttal megegyező forráshoz juthatnak június 3-tól. A pénzre a forrás kimerüléséig lehet pályázni. A Leader programból most könnyebben és egyszerűbben igényelhetnek támogatást a pályázók a közösségi vagy a vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez. Az elnyerhető legkisebb összeg 200 ezer, a legnagyobb 50 millió forint lehet. A 94 helyi Leader akciócsoport esetében a legkevesebb forrás 160, a legtöbb akár 850 millió forint is lehet. Az összes forrás 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell felhasználni.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo