Közelebb Európához – családi fesztivál az Európa-napon

2019. április 26. péntek - 20:09 / piacesprofit.hu
  •    

Egész napos családi fesztivál fogadja az idei Európa-napra érkezőket a Szabadság téren, 2019. május 12-én, vasárnap. A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy átfogó információkat adjon az uniós intézmények és szervezetek munkájáról, valamint a május 26-án esedékes európai parlamenti választások részleteiről.

Az európai béke és egység ünnepére a szervezők futóversennyel, valamint változatos családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel és EU-kvízzel is készülnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

“15 éve vagyunk tagjai ennek a közösségnek, amelyben közösen döntünk arról, milyen Európában akarunk élni. Immár 15 éve élvezzük mi magyarok is a szabad utazás vagy éppen a külföldi tanulás lehetőségeit. Az egységes piacnak köszönhetően bekapcsolódtunk Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, és mindannyian látjuk, mi minden épült fel és újult meg Magyarországon az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban” – hangsúlyozta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. 

Az Európai Unió támogatottsága egyre növekszik Európában, 35 éves rekordon áll az elkötelezettség az EU mellett. Az európai uniós állampolgárok egyre pozitívabban viszonyulnak az unióhoz, jelenleg 62 százalékuk gondolja úgy, hogy országának hasznos az EU-tagság, és 1983 óta ez a legmagasabb arány. 

A legutóbbi Eurobarometer-felmérés alapján a magyarok mintegy háromnegyede szerint hazánk profitál az európai uniós tagságból.

Az Európa-nap kapcsán a szervezők kiemelték: a rendezvény elsődleges célja, hogy valóban közelebb hozza Európát a magyar emberekhez.

Legyenek tisztában azzal, hogy melyik uniós szervezethez kell fordulniuk az

Történelmi csúcson az Unió támogatottsága – a populisták ellenére
A legfrissebb, 2019. február végén végzett uniós közvélemény-kutatás az Európai Unió továbbra is magas támogatottságát jelzi, a populisták és az euroszkeptikusok előretörése ellenére.

utazással, a külföldi tanulással vagy a biztonságos európai uniós munkavállalással kapcsolatos kérdéseikkel, és ismerjék meg pontosan a lehetőségeiket. Kevesen tudják például, hogy közös kulturális örökségünknek és Európa kulturális sokszínűségének megőrzése is az EU egyik alapvető célja.

Különösen fontos az idei év során, hogy a május 26-ai európai választásokkal kapcsolatban minél szélesebb körben tájékoztassuk a lakosságot. Ez az idei Európa-napon is hangsúlyosan megjelenik majd” – mondta Lővei Andrea. Hozzátette: „az európai parlamenti választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos, hogy megértsük: együtt döntünk arról, ami az unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi »hangjaink« az Európai Unióban”.