Bealkonyul a ropogós finomságoknak

2018. május 04. péntek - 20:11 / piacesprofit.hu
  •    

Elvileg bealkonyult a túlsütött krumplinak és a sötétbarnára sütött kenyérnek: tiltólistrta kerültek az EU-ban, mivel rákkeltő anyagot tartalmaznak.

A cél, hogy korlátozzák az akrilamid nevű rákkeltő anyagot. Az akkor keletkezik, ha élesztőt tartalmazó élelmiszereket erősen izzítanak, mint például a krumplit, a kenyeret, a kekszeket  a sütésnél – vagy a kávét pörkölésnél.krumpli

A hő hatására barnul az élelmiszer, akkor kapja jellegzetes ízét, lesz ropogós – de akkor jön létre a veszélyes akrilamid is.

Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.

A rendszabályokról, amelyekkel korlátozni lehet annak mennyiségét, még tavaly döntött az Unió, mivel a élelmiszeripar és a vendéglátás nem tett eleget a felhívásnak, hogy önkéntesen tegyék meg a megfelelő lépéseket termékeik egészségügyi kockázatának csökkentésére.

A próbaidő lejártával az előírások immár kötelezően érvényben vannak, az előregyártott termékekre is. Megszabják, hogy kevesebb cukor kerüljön az érintett termékekbe s hogy azokat kevesebb hővel kezeljék és ne barnítsák túlságosan.

(Forrás: Der Spiegel)