30 év múlva már a nyugdíjas korosztály lesz a legnépesebb

2018. július 12. csütörtök - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Eurostat előrejelzése szerint alig húsz év múlva már több 60-64 év közötti magyar fog élni, mint ahányan bármely már korosztály tagjai lesznek.

Az Eurostat honlapján közzétett ábrából kiderül, hogy a mostani tendenciák alapján már néhány évtized múlva is drámai lesz a társadalom elöregedettsége. Az előrevetített korfa szerint alig húsz év múlva már a 60-64 év közötti korosztály lesz a legnépesebb Magyarországon, az emberek 26,2 százaléka ide tartozik majd. 2050-re pedig már a 70-74 éves (a mai szabályok szerint már nyugdíjaskorú) korosztály lesz a korfa legszélesebb ága.

Forrás: Eurostat

Forrás: Eurostat

A 60 évesnél idősebbek már most is a társadalom 26,2 százalékát teszik ki, az Eurostat szerint 2050-re ugyanez az arány már 34,3 százalék, 2080-ra 34,9 százalék lehet, ami jelentős természetes fogyást jelentene, úgy is, hogy az elemzés azzal kalkulál, hogy a mostani fiatalok tovább élnek majd, mint a korábbi generációk. Ez azonban azt is jelenti, hogy rendkívül maga lesz a társadalom eltartottsági rátája.

Az Eurostat friss adatai szerint az EU-s országok közül Írország (+6,6 százalék), Ciprus (+3,8), Luxemburg (+3,2), valamint Franciaország (+2,5) természetes népességnövekedése a legmagasabb (azaz itt a legnagyobb a születések száma a halálozásokhoz képest). A természetes fogyás Bulgáriában (-6,5), Horvátországban és Lettországban (-4,1), Litvániában (-4), Magyarországon (-3,8) és Romániában (-3,6) volt a legnagyobb az uniós statisztika szerint.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.