Még öt év a rákkeltő gyomirtónak

2017. november 28. kedd - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió tagállamainak minősített többsége ma megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított és környezetszennyező glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. A magyar kormány ezúttal is az engedélyhosszabbítás támogatói között volt.

A Greenpeace Magyarország közleménye szerint 18 tagállam (Bulgária, Németország, Csehország, Dánia, Észtország, Írország, Spanyolország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság, összesen az uniós lakosság 65,71 százalékának képviseletében) támogatta a glifozát újraengedélyezését; 9 tagállam (Belgium, Görögország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Málta és Ausztria, együttesen az uniós lakosság 32,26 százalékát kitéve) ellene szavazott, míg 1 tagállam (Portugália) tartózkodott.

2016 eleje óta az Európai Bizottság a glifozát korlátlan uniós engedélyezését támogatja. A glifozát újraengedélyezéséről már hat korábbi alkalommal is tartottak szavazást (2017. október 25-én az Európai Bizottság még 10 éves engedélyezést javasolt, november 9-én azonban már csak 5 évről szólt a javaslat), ám ezek egyikén sem kapta meg a javaslat a tagállamoktól a szükséges többséget.

Mennyire méregmentesek a divatcégek?
A Greenpeace nyilvánosságra hozta értékelését, hogyan állnak a divatcégek a méregtelenítéssel. A „Detox-kifutó” („Detox Catwalk”) nevű online felületen elérhető értékelésben a szervezet aszerint értékeli a legnagyobb divatmárkákat  hogy azok milyen hatékonyan vonják ki a mérgező anyagokat a gyártási láncukból, illetve mit tesznek a vízszennyezés megállításáért.

Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett glifozát gyomirtó szer 2015-ben az IARC (az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott. Az európai hatóságok azonban nem követték ezt a besorolást. Mint 2017 nyarán kiderült, az európai hatóságok álláspontját megalapozó tanulmányok jelentős részét szó szerint átmásolták a Monsanto óriásvállalatnak a glifozát engedélyezését kérő, saját vizsgálataikat tartalmazó dokumentumából. (Az ügyben a WHO szerepe is megkérdőjelezhető.)

Az Európai Parlament (EP) már október 24-én szavazott a glifozátról, és a gyomirtó szer EU-s kivonását szorgalmazta 5 év türelmi idővel – emellett a köztereken, privát kertekben és állományszárításra való használat esetén a szer azonnali tilalmát javasolta. Az EP mellett több mint 1,3 millió uniós állampolgár is a glifozát betiltását támogatta egy európai polgári kezdeményezés (ECI) keretében.

A veszélyes glifozát újraengedélyezésének megszavazásával a magyar kormány egy rákkeltő kockázatú szer használatát támogatja, mely kimutatható minden nagyüzemi termesztésű élelmiszerünkben, szervezetünkben, sőt vizeinkben és a vidéki levegő porában is. Eközben döbbenetesen romlanak a rákos megbetegedések statisztikái hazánkban: Magyarország az egyik világelső a lakosságszámhoz viszonyított daganatos betegségek miatti elhalálozásban. (Környezetvédők a méhek tömeges elhalálozásáért is felelőssé teszik a glifozátot. )

„Folytatjuk a küzdelmet a kockázatos glifozát betiltásáért. Azt várjuk hazánk döntéshozóitól, hogy védjék meg az egészségünket és élővilágunkat a veszélyes vegyszerektől, és nemzeti szinten tiltsák be a rákkeltéssel gyanúsított glifozát használatát. A legfontosabb a mezőgazdálkodásban, állományszárításra történő felhasználás tilalma, hiszen ezáltal jut leginkább a glifozát az élelmiszereinkbe, a tányérjainkra. De mihamarabbi teljes körű betiltásra is szükség van, beleértve a játszótereket, közparkokat, ahol még nagyobb esély van arra, hogy akár a gyerekek is közvetlen kapcsolatba kerüljenek a veszélyes vegyszerrel” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.