Kipróbálták: hidrogén hajtotta a vonatot

2018. április 29. vasárnap - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

A Wiesbadenből Majna-Frankfurtba tartó kísérleti vonat nem bocsátott ki semmiféle károsanyagot, még port sem – csak gőzt: az Alstom szerelvényét a hidrogén felhasználásával az elektromotorba jutó energia hajtotta.

 

Az “iLint” vonatokat olyan mellékvonalakra szánják, amelyeket nem lehet villamosítani, de azokon is véget akarnak vetni a dízel-motorok légszennyezésének. A szerves anyagok gyártásánál melléktermékként felszabaduló hidrogént eddig csak a műtrágyagyártásnál használták, vagy áramtermelés céljából elégették.

Kép: FAZ

Kép: FAZ

A vasútnál a szerelvény tetején helyezik el a hidrogén-tartályokat, illetve a kinyert energiát tároló üzemanyagcellákat. A cellákban a hidrogén és az oxigén ellenőrzött folyamatban termel energiát az elektromos motor meghajtására, emellett két nagy akkumulátor tárolja a vonat fékezéséhez szükséges energiát, illetve a cellák tartalékolt áramát.

Napfényből és szén-dioxidból állítanak elő zöld üzemanyagokat
Orosz és amerikai kutatók összefogásával teszik hatékonyabbá a hidrogénüzemanyag gyártását. A hidrogénautók működtetése zéróemissziós, mert a kipufogójukon csak vízpára jön ki.

A hidrogén felszabadításához vezető vegyi folyamat maga sok energiát igényel, így jelenleg ez a fajta meghajtás is kihat a környezetre. A cél a “zöld hidrogén”, amikor a szélerőművek által termelt áram segítségével bontják a vizet oxigénre és tárolható hidrogénre.

Elsőnek az északi Schleswig-Holstein tartományban kapcsolják majd össze a szélerőműveket a hidrogénmeghajtású vasúttal. A tervek szerint ilyen szerelvények 2022-től bonyolíthatnak majd rendszeres forgalmat Németországban.

(Forrás: FAZ)