A Facebook megújulókra vált

2011. december 16. péntek - 11:40 / piacesprofit.hu
  •    

Két évvel ezelőtt 700.000 online aktivista támogatásával indította el a Greenpeace a „Mondj NEM-et a szénre" kampányát a Facebook közösségi portálon. Most, hogy a cég a szervereit megújuló energiából fogja üzemeltetni, a kampány véget ér.

A Greenpeace és a Facebook ma közösen jelentették be, hogy együttműködnek a megújulók népszerűsítésében és közös programot dolgoznak ki az energiaszolgáltatók zöldítésére. Két évvel ezelőtt 700.000 online aktivista támogatásával indította el a Greenpeace a „Mondj NEM-et a szénre" kampányát a Facebook közösségi portálon. (2) Most, hogy a cég a szervereit megújuló energiából fogja üzemeltetni, a kampány véget ér.

Kép:sxc
Kép:sxc
Természetes hűtés
A Facebook Facebook első Amerikán kívüli saját tulajdonú szerverparkja a sarkkör közelében épül. A területen az éves átlaghőmérséklet 2 C°, így a gépek hűtéséről a természet gondoskodik. Ezért csupán kiegészítő energiát igényel, amit vízerőművel fedeznek. A fogyasztás azonban még így is mintegy 120 megawatt lesz. A cég oregoni szerverparkja is szabad levegős hűtéssel működik, ami rendkívül takarékos, ráadásul környezetbarát.

„ A Greenpeace és a Facebook ezentúl közösen dolgozik, hogy rávegyék a nagy energiaszolgáltatókat, hogy hanyagolják a szenet mint energiaforrást, és építsenek inkább megújulókra. Ez a lépés követendő példa az egész számítástechnikai ipar számára" – mondta Tzeporah Berman, a Greenpeace International klíma és energia programjának társigazgatója. „A megújuló energiákkal erősítjük a klímaváltozás elleni harcot és lerakjuk egy erős gazdaság és egészségesebb társadalom alapjait." (A közösségi oldalak, mivel szolgáltatásaik nagy része ingyenes, nem csak a nagy cégeknek, a kkv-knak is tartogatnak lehetőségeket. Ahhoz, hogy a "webkettővel" sikereket érjünk el, sokkal inkább ötletre van szükség pénz helyett.)

„A Facebook várja a napot, hogy a tiszta és megújuló energiákra támaszkodjon a világ, és a Greenpeace-szel és egyéb szervezetekkel azon dolgozunk, hogy ez minél hamarabb eljöjjön" – nyilatkozta Marcy Scott Lynn a Facebook fenntarthatósági program munkatársa. „A Greenpeace nagyon sikeresen használja céljai érdekében a Facebookot, ezért örömmel várjuk, hogy további módszereket dolgozzunk ki a klímaváltozás elleni közös fellépés erősítésére." (Magyarországon átalakul a megújulók támogatási rendszere, erről itt olvashat részletesebben.)

„A Facebook voksa a megújulók mellett magas mércét állít az olyan IT és cloud computinggal (felhővel) foglalkozó cégek elé, mint az Apple, az IBM, a Microsoft, vagy a Twitter" – mondta Casey Harrell, a Greenpeace International vezető IT szakértője. „Facebook kampányunk bizonyította, hogy az emberek szeretnék, ha közösségi oldaluk energiaszükségletét megújulókból és nem piszkos energiahordozókból fedeznék. A Greenpeace természetesen tovább folytatja az IT szektor zöldítéséért folyó kampányát, hiszen a szektor világszerte már most annyi energiát fogyaszt együttesen, mintha ez lenne a világ ötödik legnagyobb országa."