Viszik mint a cukrot a fix lakáshiteleket

2018. október 04. csütörtök - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Év eleje óta a kockázatos, változó kamatozású lakáshiteleknél bő 30 százalékos visszaesés történt, miközben a legkevésbé rizikós, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek 28 százalékos növekedést értek el.

Kedvezően alakul a lakáshitelpiac. Egyfelől folytatódik a bővülés és egyre többen fordulnak a biztonságos konstrukciók felé – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki és saját adatokat is feldolgozó összeállításából. Az év első nyolc hónapjában közel 564 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok.

Megöregszünk, amíg összeszedünk egy lakásra valót
Budapesten 9 évnyi nettó fizetés kell egy használt lakáshoz, de az átlagbérekhez képest még nem is itt a legdrágábbak a lakások. Az Ingatlan.com megnézte, hogy a különböző megyékben hány átlagfizetés szükséges egy átlagos lakás megvételéhez.

Ez 36 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, a háztartások jövedelmének növekedése, a lakáspiacon kialakult erős kereslet is hozzájárult a bővüléshez. Hozzátette: a legfrissebb piaci adatok szerint a lakáshitel-felvevők egyre jobban adnak a biztonságra, azaz inkább a több évig fix törlesztést kínáló konstrukciókat keresik, a változó kamatozásúak helyett, amelyeknél a törlesztőrészlet rövid időn belül, akár 3-6 hónapon belül is változhat.

Viszik a fixeket

Az év első nyolc hónapjában a változó kamatozású lakáshitelekre kötött szerződések összege 34 százalékkal 110 milliárd forintra csökkent. Ezzel párhuzamosan az 1-5 évig és 5-10 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél közel kétszeres volt a növekedés: előbbieknél 86 százalékos, utóbbiaknál 93 százalékos volt a többlet.

A legbiztonságosabbnak tartott, több mint 10 évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek összege pedig 28 százalékkal közel 35 milliárd forintra nőtt. Trencsán Erika közölte, a BankRáció.hu ügyfelei is egyre inkább a több évig fix törlesztésű konstrukciókat keresik, mert ezek kiszámíthatóak.

Van alacsonyabb kamat, csak rá kell találni

A BankRáció.hu szakértője kiemelte, a lakáshitel-piaci növekedés miatt egyre nagyobb a verseny a bankok között. A lakáshitel-felvevőknek pedig érdemes alaposan áttekinteniük az ajánlatokat, mert nagyon komoly eltérések lehetnek. Trencsán Erika példaként azt mondta, hogy augusztusban a legalább 1 évig fix törlesztésű lakáshitelek átlagos piaci kamata 5,15 százalékos volt. Ehhez képest a legolcsóbb 5 vagy 10 évig fix törlesztésű lakáshitelek elérhetőek 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm), ez pedig milliókat jelenthet a banknak visszafizetendő teljes összegben. A szakember szerint éppen ezért nemcsak a számlavezető bank ajánlatait, hanem más bankok konstrukcióit is meg kell nézni. A legjobb lakáshitelek ma már percek alatt összehasonlíthatók az interneten, amivel akár milliókat is lehet spórolni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor