Valós energetikai problémákat oldanak meg a győztes magyar startupok

2019. április 12. péntek - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

A döntős magyar startup olyan környezetbarát hűtési technológián dolgozik, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italospalackokat. Ily módon 50 százalékkal csökkenthetik a felhasználók áramköltségét.

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb energetikai versenyén, az InnoEnergy szervezésében ötödik alkalommal rendezett PowerUp! verseny hazai döntőjén a nyolc induló közül a zsűri a V-Chillert találta Magyarország legjobb energiaipari fejlesztéssel foglalkozó kezdő vállalkozásának, és juttatta tovább ezzel a nemzetközi fináléba.PowerUp_magyardöntő2019_2

Ők olyan környezetbarát hűtési technológián dolgoznak, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italospalackokat. Ezzel pedig több mint 50 százalékkal csökkenthetik a felhasználók áramköltségét, köztük főleg a vendéglátó helyekét, ahol fontos az azonnali kiszolgálás higiénikus módon.

A döntő második helyezettje az Auto Paradigm lett, amelynek tagjai arra vállalkoztak, hogy kidolgozzák az elektromos meghajtású autók menet közbeni töltésének technológiáját, míg a harmadik helyet megszerző MET3R Zencharge fejlesztői olyan komplex rendszert álmodtak meg, ami úgy optimalizálja az elektromos autók töltését, hogy figyeli a sofőr igényeit, illetve ügyel a háztartás, a hálózat adottságaira, és mindezt minél kevesebb környezeti terheléssel igyekszik végrehajtani.

A budapesti országos döntőn nyolc startup mutathatta be innovatív megoldásait

Nyakunkon a „világvége”, mégis tovább pocsékoljuk az energiát
Az energiahatékonyság javítása nemcsak a fenntartható energiagazdálkodás első lépése, hanem elengedhetetlen annak a klímakatasztrófának a kezelésében is, amifelé egyre nagyobb sebességgel száguldunk. A legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk. Március 6-a az energiahatékonyság világnapja.

a zsűri, illetve a befektetők képviselői előtt. A jelentkezőket nem csupán a projektjük szakmai tartalma alapján bírálták el, hanem megvizsgálták annak üzleti jelentőségét is, a csapatban és a termékben rejlő potenciállal együtt. A zsűri tagjai között foglalt helyet Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, valamint Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója is.

A zsűri az értékelésében kiemelte, hogy a PowerUp verseny elsődleges célja, hogy megtalálják azokat a globálisan is megvalósítható megoldásokat, amelyek leginkább képesek hozzájárulni az energiaszektor fejlődéséhez, az európai városok életminőségének javításához, továbbá a környezet tisztaságának növeléséhez.

A magyar döntőn felkészült, innovatív technológiákat bemutató startupok előadásait láthattuk. A győztes csapat projektje olyan valós igényre ad választ, amely jelentős keresletet valószínűsít a termékük iránt, ami számukra a piacok dinamikus meghódítását és a gyors növekedést is jelentheti” – foglalták össze a döntésük hátterét.