Utólagos adótraffipax: sok adóelkerülő cég megbukott

2018. május 28. hétfő - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az adóhatóság bejelenti, hogy mikor, melyik adózói kört és milyen szempontból ellenőrzi, az utólagos vizsgálatokat pedig olyan időpontban indítja meg, hogy az érintetteknek maradjon idejük a hibák javítására és a be nem vallott adó megfizetésére.

A NAV csak azokat a vállalkozásokat elemzi tüzetesen, amelyeknél a különféle informá­ciók komoly ­hiányosságokra utalnak – írja a Magyar Időkre hivatkozva az Adó Online.

Júliusban már indulhat az online számla-adatszolgáltatás
A tervek szerint július 1-jétől élesedik az új áfa-ellenőrzési eszköz, az online számla-adatszolgáltatás.

A lap az adóhivataltól megtudta: ezúttal leginkább a kiskereskedelmi szektorban vizsgálódnak a hatóság emberei. A NAV kockázatelemzőinek szűrőjén több száz olyan vállalkozás akadt fönn, amelyek nem készítettek bevallásokat, vagy ha igen, akkor azokban jelentősen eltérő adatokat tüntettek fel, mint amennyiről pél­dául az online pénztárgépek számot adtak – írja a lap.

Az adóhivatal egy hetet hagy arra, hogy a vállalkozások önellenőrzéssel rendbe tegyék adóügyeiket. Ám a megadott időszak elteltével a NAV a törvény engedte kereteken belül fellép az adószabályok megsértői ellen.A haladék letelte után a revizorok megbízólevéllel keresik fel a kockázatelemzés után kiválasztott gazdasági szereplőket, s akkor már nemcsak a bevallani elmulasztott adó összegét kell leróni, de szóba jön az adóbírság, amelynek mértéke szándékos adóeltitkolás esetén akár az adóhiány 200 százaléka is lehet. Ahogyan számolni kell a késedelmi pótlékkal is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek