„Topf Secret” – ha tudni akarja, mi van a fazékban

2019. január 15. kedd - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

A német hatóságok szigorúan ellenőrzik ugyan az élelmiszer-biztonságot, de többnyire eltitkolják a vizsgálatok eredményeit. Civil szervezetek most kampányt indítottak a teljes nyilvánosságért. Tudja meg mindenki, ha valahol svábbogárra, szalmonellára, egérre találtak.

A cél a dán példa: ott a törvény előírja, hogy az élelmiszerboltokban, éttermekben végzett hatósági vizsgálatok eredményeit nemcsak az interneten kell közzétenni, hanem a bejáratoknál elhelyezett, a vizsgálatok kimenetelétől függő arckifejezésű „smileykon” is, amelyek előre mutatják, milyen környezetbe lépünk be.

eu.fotolia.com

Kép: eu.fotolia.com

A német hatóságok általában ugyan megfelelőnek találják a vizsgált helyszíneken a higiéniai viszonyokat, de természetesen feltárnak hiányosságokat is – mégpedig minden negyedik esetben. Érdekes módon azonban ezeket a tapasztalatokat általában nem hozzák nyilvánosságra.

Ennek a helyzetnek kíván véget vetni a Foodwatch nemzetközi és a FragDenStaat („Kérdezd meg az államot”) fogyasztóvédő szervezet. A héten indították meg Topf Secret („fazéktitok”) elnevezésű portáljukat, ahol a fogyasztó bejelentheti igényét egy megjelölt étterem, húsbolt, stb. ellenőrzési adatainak megismerésére.

Gyanús vegyületek és E-számok a szervezetünkben
Ódzkodunk az E-számoktól, a furcsa nevű vegyületektől, ha pedig kiderül, hogy ezeket az anyagokat mesterséges úton állították elő, egy friss országos kutatás szerint meg vagyunk győződve arról, hogy veszélyesebbek a természetes vegyületeknél.

A fogyasztók kötelező tájékoztatását előíró törvény ad erre lehetőséget. A portál a kérelem megfelelő szövegének hozzáadásával továbbítja azt az illetékes, elvben válaszra kötelezett hatóságnak. A válaszra esetleg hetekig kell várni – vagy egyáltalán nincs reakció. A portál kezdeményezői azonban abban bíznak: ha az internet segítésével tömegesen érkeznek be a kérelmek, az érintettek kénytelenek lesznek lépni.

(Forrás: Der Spiegel)