Tényleg kereshetsz pénzt az euróárfolyamon?

2018. december 06. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Több ismerősömtől hallottam már, hogy rendszeresen “játszik az euróval”. Figyelik az EUR/HUF árfolyamot, és euróra váltják a pénzüket egy alacsonynak tartott árfolyamon, majd emelkedést követően visszaváltják forintra. Mindezt persze azért teszik, hogy dolgoztassák a pénzüket. Valutaváltónál vagy online platformon érdemes váltani?

Persze ilyenkor mindig megszólal bennem a “tőzsdés”, hogy mindezt miért nem online felületen csinálják, hiszen online platformon keresztül sokkal olcsóbbak és egyszerűbben kezelhetők a tranzakciók, nem beszélve még néhány igen jelentős előnyről. Megkérdeztem az “euróval játszogatós” barátaimat, miért nem online mendzselik a pénzüket. A válaszok alapján egyértelmű volt számomra: nem ismerik az erre alkalmas lehetőségeket, és így természetesen az előnyeiket sem látják.

Mennyi pénzt lehet a “váltogatással” keresni?

Egyik barátom stratégiája sokáig az volt, hogy 306,00-os közép árfolyam esetén átváltotta a forintját euróra, majd amikor felment a középárfolyam 312,00-re, visszaváltotta az euróját forintra. Aztán kezdte elölről: megvárta a következő 306,00-os “beszállási” lehetőséget, 312,00-nél ismét kiszállt és így tovább.

euró köteget számol

Kép:Fotolia

Korábban az árfolyam rendszeresen ingadozott a 306,00-os és a 312,00-es szint között így ezzel folyamatosan tudott a barátom pénzt keresni. Ma már ezt a 306-312-es ingadozási sávot elhagyta a piac, azonban kialakulhat az előttünk álló időszakban is ugyanilyen sáv, például akár 320,00-325,00 között (de természetesen mind a régi, mind egy még nem látható sáv is kialakulhat).

Amivel mindenképpen fontos tisztában lennünk, az a költség, amelyet az eladás és vételi árfolyamkülönbözet formájában “fizetünk meg”. Pontosabban fogalmazva, a nagyobb eladás-vételi árkülönbség mentén lemondunk a profitunk egy részéről, sok esetben indokolatlanul.

Tőkevédett befektetés: amikor nem veszhet el a pénzed
Tőkevédett befektetési alapok védelmét a bennük található állampapírok, bankbetétek kamatai, illetve egyéb, fix kamatozású konzervatív elemek biztosítják. Vraskó Attila befektetési szakértő segítségével elmagyarázzuk, hogyan.

Milyen árfolyamon tudunk váltani valutaváltó esetében?

A jobb valutaváltók eladási és vételi árfolyama között körülbelül 2,00 forint külöbség van. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az euró eladási és a vételi árfolyama átlagosan 1-1 forinttal tér el az aktuális középárfolyamtól. Példánknál maradva, amennyiben egy 320,00-325,00-ös sávban szeretnénk “váltogatni”, úgy ez azt jelenti, hogy egy 320,00-os középárfolyam esetén 321,00-ért tudjuk a valutaváltónál a forintunkat euróra átváltani (eladási árfolyamon), míg ha “felmegy” 325,00-re a középárfolyam, akkor 324,00-en visszaváltani (vételi árfolyamon). Tisztán látszik, hogy mind a két esetben rosszabbul jártunk, mintha középárfolyamon váltottunk volna. A kérdés, hogy hogyan érinti ez a profitunkat.

Milyen árfolyamon tudunk váltani online számlavezetők esetében?

A kedvezőbb online kereskedési számlák eladási és vételi árfolyama között mindössze 0,20 forint különbség van, akár tized annyi, mint egy valutaváltónál. Vagyis az előző példa mentén, 320,00-os középárfolyam esetén 320,10-ért tudunk euró pozíciót nyitni (kvázi euróra átváltani), egy 325,00-es középárfolyam esetén pedig 324,90-on azt lezárni, azaz visszaváltani.

Mit jelent ez a pénzünkre nézve?

Tegyük fel, hogy 5 milliió forintot “váltogatunk”. (Pirossal jelölve a számunkra releváns árfolyam).

vrasko_grafika

Vagyis a fenti példa szerint több mint 60%-kal magasabb profit tudtunk volna elérni online platform használatával, mint fizikai pénz váltogatásával.

Egyéb szempontok

További érv az online számlavezetők mellett, hogy nem kell a pénzünket hozni-vinni a váltáskor, nem kell otthon tárolni. Így attól sem kell tartanunk, hogy ellopják, sőt a megfelelő számlavezető megválasztása esetén az online számlánkat befektetővédelmi (kártalanítási) alap biztosítja egy esetleges szolgáltatói fizetésképtelenség esetére is.

Egy tőzsdeguru szerint így pukkad szét a lufi
A 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek a tőzsdeindexek és a nagyvállalatok részvényárfolyamatai. De a többség már túl van értékelve, vélik elemzők. Jön a korrekció: a zuhanás. Amit Jeremy Grantham tőzsdeguru szerint furcsa módon éppen Trump védővámháborúja halasztott el.

Mindemellett a gyors reagálás lehetősége sem elhanyagolható szempont. Egy online platformon, akár egy mobilos applikáció segítségével, kényelmesen és azonnal tudunk cselekedni egy kedvezőnek tartott árfolyam elérésekor.  Sőt akár előre beállíthatunk olyan árfolyamszinteket, amelyeken automatikus vételi vagy eladási tranzakciót szeretnénk a számlavezetővel végrehajttatni.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy amennyiben hatékonyan szeretnénk dolgoztatni a pénzünket, ma már elkerülhetetlen, hogy a technika adta előnyőket felhasználjuk a profittermelésünk érdekében.

A cikk nem tekinthető befektetési ajánlásnak vagy tanácsadásnak. A cikkben szereplő információkat, kalkulációkat kizárólag abból a célból tüntettem fel, hogy érthető legyen az olvasó számára, milyen mértékű elengedett hasznot (gyakorlatilag költséget) jelenthet számára egy eladás-vételi ár között különbség.

További érdekességek a befektetésekkel kapcsolatban a szerző blogján olvashatók!

Szerző:

Vraskó Attila

tőzsde-stratéga,

az Alpha Capital Zrt alapító vezérigazgatója

Alpha Capital Zrt

Szerzőnkről:
vrasko-attila-alpha-capitalVraskó Attila tőzsdestratéga, az Alpha Capital Zrt. alapító vezérigazgatója egy kvantitatív eszközökkel dolgozó tőzsdei elemzőcsapatot vezet. Bár háttértudását a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán alapozta meg, szakmai erősségeinek java részét a pénzügyi szektorban aktívan eltöltött mintegy 16 éve alatt szerezte. Pénzügyi pályafutása során már néhány év után felismerte, hogy analitikus gondolkodásmódja a befektetések világához illeszkedik leginkább, így ebben a partícióban immár 12 éve dolgozik, amelyen belül 7 éve fókuszáltan a tőzsdei elemzés területén erősíti a haza szakmai mezőnyt.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek