Teljes a káosz a Brexit körül

2019. február 25. hétfő - 15:20 / piacesprofit.hu
  •    

Változatlan a káosz a Brexit körül: Theresa May brit kormányfő elhalasztotta az ügyben a jövő hétre kitűzött parlamenti szavazást, míg Brüsszelben azt mérlegelik, ne tolják-e 2021-re a britek kilépését az Unióból.

Hír szerint az utóbbi megoldás híve Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke és Martin Selmayr, a testület főtitkára.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A kilépés halasztását javasolta May kormányának három tagja, is, a gazdasági, a munkaügyi és az igazságügyi miniszter. Véleményük szerint meg kell akadályozni március végével esedékes rendezetlen kilépést, hiszen az súlyos károkat okozna a gazdaságnak, gyengítené a nemzetbiztonságot ás Nagy-Britannia széteséséhez vezethetne. (Mármint a tekintetben, hogy határ választaná el az íreket a sziget részét képező, Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországtól).

May ugyanakkor arról beszélt, hogy ha most még nem is, de legkésőbb március 12-ig ismét

Az online vásárlóknak is tartogat meglepetéseket a Brexit
Komoly meglepetéseket hozhat a Brexit azok számára is, akik az Egyesült Királyságból rendelnek terméket az interneten keresztül, mivel jelentősen nőhetnek a költségek és az adminisztratív tennivalók is.

szavazásra bocsátja az Unióval a kilépésről kidolgozott megállapodást a parlamentben. A képviselők januárban megsemmisítő többséggel utasították el a May által letárgyalt egyezményt, de a kormányfő újabb tárgyalásokat és javításokat ígért a feltételekben.

A miniszterelnök azóta már többször járt Brüsszelben, érdemi eredmény nem mutatkozik – annál is kevésbé, mivel az EU részéről már korábban jelezték: nem kívánják újratárgyalni a brit kilépés feltételeit. May a Sharm El-Sheik-i EU-arab csúcson is egyeztetett Donald Tusk-kal, de az jelezte neki: az uniós kormányfők március 21-22-i találkozóján csak akkor kívánnak új megoldási javaslattal foglalkozni, ha az a brit parlamentben elfogadásra számíthat.

(Forrás: Guardian, Daily Mail)