Sokan még mindig csak papíron mennek szabadságra

2019. augusztus 04. vasárnap - 10:50 / piacesprofit.hu
  •    

Még mindig nem fordítunk elég időt a feltöltődésre – ez a következtetés vonható le a Profession.hu reprezentatív online kutatásából. Sokan panaszkodtak amiatt, hogy főnökeik nem engedik meg kivenni a választott napokat vagy visszavonják az engedélyezett szabadságot.

újra be kell vallani az élelmiszerlánc felügyeleti díjat

Kép: Freesock

A felmérésben résztvevők csaknem fele kevésnek tartja a kivehető napjai számát és a munkavállalók közel negyede nem tudja kivenni az összes szabadnapját egy évben. 

A válaszadók negyede teljes mértékben, mintegy fele döntően, egyötöde pedig kisebb részben, de meghatározhatja, hogy mikor szeretné kivenni a szabadságát. Összesen négy százalék az, akinek viszont semmilyen beleszólása nincs ebbe a kérdésbe.

Minimális mérséklődés látszik abban, hogy egyeseknek főnökeik nem engedik

5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban
Itt a nyaralási főszezon, mindenki igyekszik minél távolabb lenni a munkahelyétől. Milyen szabályok vonatkoznak a szabadság kiadására és mik a leggyakoribb tévhitek. Ezeket gyűjtötte össze Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

meg kivenni azokat a napokat, amelyeket maguk választottak. Erről a problémáról a válaszadók 49%-a számolt be az idei kutatásban. Minden ötödik alkalmazott került olyan kellemetlen helyzetbe, hogy felettese ugyan engedélyezte a szabadságot a kívánt napokra, ám ezt végül visszavonta. Akik az ilyen vezetői döntésnek áldozatául estek, azokat aligha vigasztalja, hogy ez a mutató öt éve még közel 30 százalék volt.

Érdemi előrelépés történt a munka miatt kényszerű szabadság-megszakítások terén. A válaszadók harmada panaszkodott arra, hogy volt már ilyenben része. A bennragadt napok száma kevesebb lett, de még mindig sok az olyan eset, amikor a dolgozó szabadnapjai egy részét nem tudta felhasználni. A magyarázat jellemzően hasonló maradt az elmúlt öt évben: az egyik az elvégzendő munka mennyisége, a másik a helyettesítés megoldatlansága.

A kutatás egyik érzékeny kérdése, hogy mennyien vannak azok, akik csupán papíron mennek szabadságra, vagyis valójában munkával töltik el ezt az időt is. Ezúttal a munkavállalók 41 százaléka azt jelezte, hogy már előfordult vele ilyen, ami számottevő fejlődés az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest.