Sisak helyett légzsák védi a kerékpárost

2018. március 13. kedd - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egy malmöi cég több évig tartó kutatás és fejlesztés eredményeképpen innovatív fejvédő légzsákkal állt elő. A kerékpárosoknak bukósisak helyett egy diszkrét gallért kell csak hordaniuk. Ez utóbbiban van elhelyezve az összehajtott légzsák, mely balesetkor villámgyorsan felfújódik.

 

Noha Svédországban nagyon népszerű a kerékpározás, a biciklistáknak csak 30%-a hord bukósisakot. Egy 2005-ös törvény, amely kötelezővé tette a sisak használatát a gyermekek számára, ráirányította a figyelmet a kerékpárosok biztonságának fontosságára, és ihletként szolgált két vállalkozó szellemű fiatalnak.

Kép: EU

Kép: EU

Több évig tartó, uniós finanszírozással megvalósuló kutatás és fejlesztés gyümölcseként jött létre a Hövding kerékpáros légzsák.

A hagyományos bukósisak helyett a kerékpárosok légzsákgallért hordanak, amely balesetkor felfújódik, és hatékonyan védi a biciklista fejét.

Az eddigi eredmények alapján az innovatív légzsákgallér nyolcszor nagyobb védelmet nyújt, mint a kerékpáros sisak.

Ütközéskor a légzsák egytized másodperc alatt aktiválódik, és háromszor jobb hatásfokkal csillapítja a fejet érő ütés erejét, mint a hagyományos bukósisak.

Már több mint 1300 olyan kerékpáros balesetet dokumentáltak, amelyben a Hövding légzsák nyújtott védelmet. A svéd cég ez idáig mintegy 62 ezer légzsákgallért értékesített 16 európai országban és Japánban.

(europa.eu)

Bécs megelégelte a széthagyott bicajokat
Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben akár 700 euró bírság is kiszabható rájuk.