Öt tipp egy ütős évértékelőhöz

2017. december 07. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy év végi partin sok feladat hárul a cég vezetőjére. Amellett, hogy tökéletes vendéglátónak kell bizonyulnia, ilyenkor gyakran elhangzik egy rövidebb-hosszabb beszéd is.  Sokan nem rajonganak a beszéd gondolatáért sem, mások annyira fontosnak tarják, hogy fél-, illetve negyedévente is összehívják a munkatársakat egy rövid helyzetértékelésre.

Egy beszéd módot ad, hogy felelevenítsük és értékeljük az elmúlt időszak eseményeit, felvázoljuk a jövőbeli célokat, és ami a legfontosabb, megköszönjük munkatársaink munkáját, szorgalmát, lojalitását. Ha hallgatói vagyunk egy ilyen vezetői beszédnek, rövid, lelkesítő, szívet melengető, olykor megnevettető, őszinte beszédre vágyunk. Vezetőként készüljünk hát ilyen beszéddel. (A céges karácsonyi parti az üzleti év klasszikus lezárási módja, mégis sokan várják feszengve. Segítünk, hogy ne érezze magát kellemetlenül.)

Miért is fontos és hasznos egy beszéd?

Ha a munkatársak úgy érzik, nincs elég információjuk a céggel, a munkájukkal kapcsolatban, kitöltik tátongó űrt a számukra rendelkezésre álló információval és a fantáziájukkal. Az így születő pletykák ritkán pozitív tartalmúak. Az így keletkező bizonytalan légkör pedig kihat a munka minőségére és a munkavállalók lojalitására is.

Céges parti – a vezető szemszögéből
Az év végi céges mulatságok általában már a “kiengedés” időszakába esnek. A vezetőnek viszont ez még munka, fontos és komoly feladat, amit nem szabad elhanyagolni. Soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

A beszéd lehetőséget ad arra is, hogy a munkatársak megismerjék a cég célkitűzéseit, így láthatják azoknak a feladatoknak és tevékenységeknek a jelentőségét, melyeknek részesei. A kutatások azt igazolják, hogyha a munkatárs ismeri a nagyobb képet, és úgy érzi, hogy a munkájának jelentősége van, szívesebben és hatékonyabban dolgozik.

Ami a legfontosabb, a beszéd remek eszköze a munkatársak, illetve elvégzett munkájuk iránti megbecsülés kifejezésének. Lehetőség, hogy a kiválóan teljesítő munkatársak, csoportok által elért sikereket, eredményeket nyilvánosan is elismerjék, ami a kényelmesebb kollégák számára is inspiráló lehet.

Készüljünk fel

Annak érdekében, hogy feleslegesen ne gyötörjük munkatársaink fülét tengernyi szóval, érdemes előre felkészülni. A hitelesség és a figyelem megragadása érdekében azonban ne felolvassuk az előre megírt gondolatokat, inkább csak támaszkodjuk a jegyzeteinkre beszédünk során. Így azt is elkerülhetjük, hogy túl hivatalos legyen a szóhasználatunk, ami rugalmatlan, túlságosan távolságtartó vezetőnek mutathat.
Ha nem bújuk el egy pulpitus mögé, ha bátran gesztikulálunk, ha keressük hallgatóságunkkal a szemkontaktust, ha nonverbális gesztusaink nyitottságot sugároznak, vezetőként is megközelíthetőbbnek tűnünk.

Buli, szordínóval
Ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, szükség van megfelelő helyszínre, programokra, a buli stílusának pontos meghatározására. Nem mindegy, hogy gálavacsorát, vagy közvetlen hangulatú sörözést tervezünk. Sőt, még az is fontos, hogy miről és hogyan beszélgethetünk. Itt mindehhez talál ötleteket.

Elismerés és köszönet

Egy közelmúltbeli amerikai kutatás szerint a sikeres üzletemberek egyik fontos szokása, hogy sosem mulasztják el, hogy dicsérjenek másokat, illetve gratuláljanak másoknak. Egy vállalkozás esetében, amikor a munkatárs sikerei és eredményei a cég, illetve vállalkozás sikerét is jelentik, könnyű belátni, nemcsak az elismerés helyénvaló, a köszönet is.

Óvatosan a számokkal

Az évértékelésnél hajlamosak lehetünk elveszni a számok világában, ám nem biztos, hogy a varázslatos statisztikák és diagramok a munkatársakat éppen úgy lenyűgözik, mint bennünket. Ha azonban valamilyen sajátos szempont szerint emelünk ki adatokat, máris megragadhatjuk a hallgatóság figyelmét. Szállítmányozó cégnél ilyen lehet, hogy ebben az évben hányszor kerültük meg a Földet, egy cukrászda esetében, hogy hány „Csodasütivel” csavartuk el a vendégeink fejét, vagy melyik süti nyerte idén a sütemények versenyét.

Fontosak a közös történetek

Egy év során számtalan közös kalandot megélünk. Ezek felelevenítése akár a közös küzdelem és győzelem, akár a közös derűs pillanatok segítenek az egy csapathoz tartozás érzésének erősítésében. Ugyanakkor vigyázzunk, a humor módjával remek ötlet, ha magunkon nevetünk és nem kinevetünk másokat.

A pohárköszöntő nem ünnepi beszéd

A beszéd hossza kapcsán figyeljünk arra, hogy mi a beszéd szerepe a programban. S míg egy pohárköszöntő hossza az etikett szerint mindössze egypercnyi lehet, a beszéd műfajánál fogva hosszabb. Egy beszéd utolsó eleme lehet a pohárköszöntő, de a helyzet súlyos félreértése, ha valaki pohárköszöntő címén hosszabb szónoklatba kezd.

Egy jól sikerült beszéd informál, motivál, értékel, kifejezi a munkatársak iránti nagyrabecsülést, ám amit a munkatársak még igazán értékelnek, ha rövid is.

dr. Erdős Zsuzsanna
etikett-tanácsadó és coach
erdosetikett.hu

Túlélőkalauz céges bulihoz
A következő hetekben egymást érik a kisebb vagy nagyobb céges rendezvények. Minden vállalkozás igyekszik valamilyen módon a megköszönni a munkatársainak az egész éves munkát. Ezek a bulik hol szolidabbak, hol vadabb emlékeket őrzünk róluk, az biztos hogy, vacsora vagy ebéd, ital és akár tánc is szerepel a programban. Van, aki már most retteg attól, hogy mi fog történni, kínosan feszeng ezeken a kötelező bulikon, van, aki a tavalyiról is laza emlékeket őriz. Mi most mindannyiuknak adunk néhány túlélési tippet, mondunk pár etikettszabályt, főleg azért, hogy januárban is ugyanez a munkahely várjon rájuk.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek