Nincs vége az innovációs pályázatoknak

2018. április 24. kedd - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

Innovációs projektekre továbbra is több forrásból nyerhetnek el a támogatást a magyar vállalkozások. Bár több ma megjelent cikk is utolsó pályázati lehetőségként hívta fel a figyelmet két pályázat benyújtási határidejére, de ennél jóval több innovációs pályázat nyitott a kis- és középvállalkozások számára és újabb felhívások meghirdetése is várható.

Innovációs pályázatok az uniós források felhasználását követően is pályázhatóak lesznek, ugyanis hazai forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) a Kormány által elfogadott éves programstratégia alapján, az uniós költségvetési ciklustól függetlenül évente jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs felhívások.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására 2018-ban 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot jelentett meg a Hivatal az NKFI Alapból.

Pályázhattak a kisvállalkozások is: a 10 milliárd forint keretösszeggel januárban megjelent új konstrukcióból a mikro- és kispályázatok nyerhetnek el támogatást innovációs projektekre. A 2018. március 12-i beadási határidőre 276 pályázat érkezett, összesen csaknem 20 milliárd forint támogatási igénnyel.

Vállalkozások és kutatóintézetek együttműködése:

a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE) című felhívás 26 milliárd forintos keretösszegére február 28-ig 48 pályázat összesen 45 milliárd forint támogatási igényt nyújtott be (egyenként 0,5–1,5 milliárd forint támogatás nyerhető ipari igényeket megvalósító, üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket hozó projektekre).

Egyéb nyitott innovációs felhívások: például a vállalkozások nemzetközi innovációs projektjeit támogató 750 millió forintos keretösszegű pályázat és további, jelenleg is pályázható innovációs felhívások találhatók az NKFI Hivatal honlapján: http://nkfih.gov.hu/palyazatok/aktualis-felhivasok.

Több uniós pályázaton nyerhető vissza nem térítendő forrás:

  • jelenleg is pályázható Innovációs voucher (GINOP 2.1.4) felhívás, amelyből innovációs szolgáltatásokra nyerhető támogatás,
  • szintén pályázható a vállalkozások szellemitulajdon-védelmi eljárásait támogató Iparjog (GINOP 2.1.3) felhívás,
  • valamint várhatóan ősztől ismét pályázható lesz az ún. adaptív innovációs felhívás  (GINOP 2.1.8) is, amely 17 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg először ősszel, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására  új innovatív megoldások bevezetésében.
Pályázat: 4,5 milliárd telephelyfejlesztésre Pest megyei cégeknek
A Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfeltételeinek javítását támogató pályázati felhívás jelent meg 4,5 milliárd forint értékben. A támogatási kérelmeket május 21-étől lehet beadni a kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának idei második pályázati kiírására.

A hitellel kombinált támogatási konstrukció mellett, továbbra is elérhetőek a támogatott pénzügyi konstrukciók: 

a vállalati K+F hitel konstrukció 30 milliárd forintos keretösszeggel,  valamint a kockázati tőke-programok, három felhívás keretében összesen mintegy 100 milliárd forint keretösszeggel.

Ezek mellett, elérhetőek innovációs források az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából is. A nyílt nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből pályázható kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogram felhívásaira évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Eddig több mint 50 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások az unió, a Horizont 2020 programban.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek