Necces az Amazon „szoftverjavító” lehallgatása

2019. április 12. péntek - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Amazon munkatársai ezerszám elemzik az Alexa virtuális asszisztens-hangszórók használatát, miközben magánbeszélgetéseket is hallanak. A vitatható lehallgatást a tulajdonos letilthatja.

Az Amazonnak az amerikai Bostonban, Costa Ricában, Indiában és Romániában dolgozó munkatársai naponta ezerszám hallgatják le a Echo-szoftver használóinak „okos” hangszóróit, és a beszélgetéseket írásban is rögzítik. Feladatuk az, hogy javítsák a virtuális asszisztens működését, rögzítve új szavakat, fordulatokat a nyelvben.

fotó: Flickr/기태 김

Fotó: Flickr/기태 김

Munkájuk közben azonban óhatatlanul a hangszóró-tulajdonosok magánbeszélgetéseit is rögzítik, anélkül, hogy az érintettek erről tudnának. Az Amazon használati feltételeiből nem tűnik ki egyértelműen, hogy a cég hallgathatja, leírhatja a hangszóró használatával kapcsolatos beszélgetéseket.

Egy lépést sem kell tennünk, virtuálisan mindent megkapunk
Eltűntek a hanglemezek, majd jöttek a cd-k, amelyeket most a streaming vált fel. Hasonló, drámai változásokat hoz a digitalizálás az árukereskedelem többi területére, s eljutunk odáig, hogy testünkbe ültetett csip révén ízeket, illatokat érzékelünk és továbbítunk…

A nagyvállalat lényegében megerősítette a történéseket, azzal, hogy „nagyon kis mértékben” használják fel a hallottakat, és munkatársai nem jutnak olyan információhoz, amellyel azonosíthatnának személyt vagy számlát. Ugyanakkor Amazon-alkalmazottak, akikkel a Bloomberg beszélt, elmondták, hogy munkájuk közben hallottak neveket, számlaszámokat is – de feladatuk, hogy az ilyen felvételeket különválasszák. Egyébként az Amazon portálján, a saját számla adatainál, be lehet állítani, mihez férhet hozzá a rendszer és mihez nem.

(Forrás: Bloomberg, Der Spiegel)