NAV: minden rendben zajlott az adóbevallásoknál

2018. június 01. péntek - 09:28 / piacesprofit.hu
  •    

Korábban megjelent cikkünkre reagálva a NAV határozottan visszautasítja a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST eSZJA rendszerrel kapcsolatos állításait – közölte a Piac & Profit szerkesztőségével a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

A papír alapon benyújtott bevallások adóhatósági feldolgozásával egyidőben a webes felületen a tervezek elfogadása minden esetben letiltásra került, így félrevezető a cikknek azon állítása, hogy a NAV-nál „lassan futottak össze az információk” – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A papír alapú bevallás benyújtását követően biztosítottuk és biztosítjuk a május 22-ei határidőt követően is, hogy a magánszemélyek a tervezet adatait felhasználva helyesbítő vagy önellenőrző bevallás nyújthassanak be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a beérkezett adatszolgáltatások (bevallások) alapján készítette el a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, amely valamennyi a munkáltatók, kifizetők által bevallott jövedelem (pl. munkaviszonyból, osztalékból stb.) összegét tartalmazta. A nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származó 2017. évi jövedelemadatokkal a tervezet adatait ki kellett egészíteni a beküldés előtt.

Kép: SXC

Kép: SXC

A családi kedvezmény igénybevételéhez szükséges adatokat (a munkáltatói kifizetői bevallások alapján) szintén tartalmazták az adóbevallási tervezetek. Ugyanakkor amennyiben a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy egymásnak ellentmondó adatokat közöltek a NAV felé, akkor ezen adatok szerepeltetése az adóbevallási tervezetben nem történt meg. Ebben az esetben eltérhet a munkáltatói igazoláson szereplő kedvezmény összege. A tervezet helyes kitöltésében az adózókat a webes felületen megjelenő tájékoztató üzenetek segítették. Ha az adózó év közben nem érvényesítette (családi/első házas) kedvezményét úgy annak igénybevételéhez a tervezetet ki kellett egészíteni.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmények kiutalásához szükséges önkéntes pénztár kiválasztására kizárólag akkor volt szükség, ha az adózó több önkéntes pénztárhoz is teljesített kedvezményre jogosító befizetést, így az adózó választásától függött melyik pénztár részére kerüljön kiutalásra a kedvezmény összege. Egy pénztárba történő befizetés esetén a NAV kitöltötte a pénztár adatait.

Annak, aki külföldi vállalkozás foglalkoztatottja volt és 1708INT bevallást nyújtott be (melyben kizárólag járulékalap szerepel) az adóhatóság figyelmeztető üzenetben hívta fel az adózó figyelmét a tervezet kiegészítésének szükségességére.

Júliusban már indulhat az online számla-adatszolgáltatás
A tervek szerint július 1-jétől élesedik az új áfa-ellenőrzési eszköz, az online számla-adatszolgáltatás. „Most a részletszabályok véglegesítése van folyamatban, így a július 1-jei kezdésnek immár nincs jogi akadálya.”

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek