Nagyot mentek a beruházások, de jövőre lassulás jöhet

2018. november 30. péntek - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

A beruházások a harmadik negyedévben 22 százalékkal nőttek, ez gyorsulást jelent az előző negyedévekhez képest. Kedvező, hogy a vállalkozásoknál enyhén fokozódott a beruházási kedv, de akadnak negatív eredmények is.

Ahogy arra a közel 5 százalékos legutóbbi – harmadik negyedéves GDP-adat alapján – számítani lehetett, a beruházásoknál is jelentős növekedést volt. Az ominózus időszakban a beruházások volumene 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. „Az első és második negyedévben 10,8, illetve 15,3 százalékos volt a többlet. Tehát az idén gyorsuló növekedést mutatnak a beruházások” – értékelte az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

beruházás

www.piacesprofit.hu

A növekedés motorjai

Részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztéseknek, az állami beruházásoknak köszönhető a jelentős növekedés, de az ingatlanfejlesztések, ezen belül a lakásberuházások is segítették a bővülést. A bővüléséhez egyébként hozzájárult a több ágazatot sújtó munkaerő- és kapacitáshiány is.

Sok vállalat ugyanis korszerű gépek üzembe állításával igyekszik pótolni a hiányzó munkaerőt. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a gép- és berendezésberuházásoknál 19 százalékos növekedés ment végbe” – fogalmazott a szakember.

Kicsit felemás a kép, mínuszban az oktatás

A szakember ugyanakkor rámutatott arra, hogy a részletes adatok alapján vegyesebb a kép. A vállalkozásoknál ugyanis csak 13 százalékkal nőtt a beruházások volumene, a költségvetési szférában pedig 35 százalékkal, ami azt jelzi, hogy továbbra is az állami és uniós pénzekből finanszírozott beruházásoké a főszerep.

Éles fordulat jön gazdaságban
Tízéves rekord után lassulhat a kelet-közép-európai régió gazdasági fejlődése: a 2017-es 4,5 százalékos növekedés után mérsékeltebb tempó várható, részben azért, mert fokozódnak a fizetésképtelenségből adódó kockázatok – derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből.

A vállalkozásoknál látható 13 százalékos bővülés is jó eredménynek számít. Az is kedvező, hogy bár az állami szféra dominálja a növekedést, a költségvetési beruházások növekedési üteme lassult az előző két negyedévhez képest, míg a vállalkozásoknál gyorsult. Az állami és vállalkozási beruházások közötti különbség csökkent” – mondta a K&H elemzője.

Bár az ágazatok többségében jelentős növekedés volt, a részletes adatokból kiderül például, hogy a művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágban kiugró, 59 százalékos növekedés, ami többek között a stadionépítéseknek köszönhető. Vannak azonban kivételek. A feldolgozóipar például halvány, mindössze 3,2 százalékos többletet ért el. Az oktatásban pedig negatív beruházási eredmény született a harmadik negyedévben.

Lassulás várható 

Az idén összességében 18-20 százalékos növekedést érhetnek el a beruházások. A jövőre viszont lassulás várható, a kérdés, hogy az idei kimagasló tempóból mennyi marad. Évközben pedig arra lehet számítani, hogy az őszi önkormányzati választásokig pörgés lesz a beruházásoknál, a legtöbb fejlesztést várhatóan igyekeznek majd addig átadni a beruházók.