Nagy változás lépett életbe a nyugdíjba vonulóknál

2018. augusztus 22. szerda - 08:01 / piacesprofit.hu
  •    

Nyár közepétől nagy változás lépett életbe a nyugdíjba vonulóknál: az eddigi szabályozással ellentétben 2018. július 26-tól a biztosítási jogviszony megszüntetése nélkül igényelhetünk nyugdíjat – azaz nem kell felmondani az addigi munkahelyünkön.

2018. július 26-i hatállyal módosult a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. paragrafusa. A módosítás eredményeként, aki az öregségi nyugdíjkorhatárát betöltötte, és rendelkezik legalább húsz év szolgálati idővel, továbbá azok a hölgyek, akik életkoruktól függetlenül rendelkeznek legalább negyven év jogosultsági idővel, a biztosítási jogviszonyuk megszüntetése nélkül igényelhetnek öregségi teljes nyugdíjat – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az öregségi résznyugdíjra jogosultak esetében sem kell a biztosítási jogviszonyt megszüntetni, ha öregségi résznyugdíjat igényelnek. A rendelkezés értelmében 2018. július 26-át követően a biztosítási jogviszony fennállása alatt is igényelhető a nyugdíj, ha a nyugdíjra való jogosultság feltételei fennállnak.

Csak a magyarok 7 százalékának van terve a nyugdíjas évekre
Az egyénnek sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a biztonságos öregkor feltételeinek megteremtésében, miközben a kereteket új társadalmi közmegegyezésben lenne érdemes rögzíteni.

A nyugdíj folyósítása melletti foglalkoztatottak biztosítási jogviszonykódját azonban a nyugdíj melletti foglalkoztatás időpontjától meg kell változtatni, miután a nyugdíj melletti foglalkoztatás esetén változik az egyéni járulékfizetési kötelezettség. A nyugdíj mellett foglalkoztatottaknak nem kell megfizetni a három százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a másfél százalék munkaerő-piaci járulékot.

A nyugdíj mellett foglalkoztatottak biztosítási jogviszonykódját a foglalkoztatók a 18T1041-es nyomtatványon tudják jelenteni. Miután a bejelentett biztosítási jogviszonykódok módosítására nincs lehetőség, az új jogviszonykód bejelentésére az a technikai megoldás, hogy a nyugdíj melletti foglalkoztatást megelőző nappal a foglalkoztatók a 18T1041-es nyomtatványon lezárják az aktív státuszt, és a nyugdíj melletti foglalkoztatást a nyugdíjazás napjával új jogviszonykóddal (3110 Munkaviszonyban álló nyugdíjas, 3210 Nyugdíjas egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya) bejelentik a 18T1041-es nyomtatványon.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek