Mire megy el az adónk egy százaléka?

2019. május 17. péntek - 11:13 / piacesprofit.hu
  •    

A magyarok legnagyobb arányban az egészségügy, valamint az állatvédelem támogatására fordítják adójuk 1 százalékát és több mint felük minden évben nyilatkozik a felajánlásról – áll a Kantar Millward Brown és a Csodalámpa Alapítvány országos, reprezentatív kutatásába.

A Kantar Millward Brown és a Csodalámpa Alapítvány közös kutatásának eredményei szerint, a válaszadók 63 százaléka minden évben rendelkezik adója 1%-áról. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a felajánlások teljes összege ennél alacsonyabb, de az jól látszik, hogy a válaszadók többsége él a lehetőséggel. 70 százalékuk április végéig rendelkezik az 1 százalékról, de még mindig jelentős, 16% azok aránya, akik az utolsó pillanatra hagyják a felajánlást.

egy százalék: nem mindnki ajánlja fel

Kép: SXC

Bár az 1%-os felajánlások nem fedik le a teljes „jótékonysági piacot”, a legtöbb szervezet számára alapvető bevételi forrást jelentenek. Ugyanakkora lehetséges adományok bő harmada nem jut el a rászorulókhoz az 1%-ról való rendelkezés hiánya miatt annak ellenére, hogy a felkínálás ingyenes és az online adóbevallás lehetőségének megjelenése óta percek alatt elkészíthető. Azok, akik rendszertelenül nyilatkoznak az 1%-ról, általában feledékenységre vagy időhiányra hivatkoznak, de a jótékonysági szervezetek iránti bizalom hiánya is megjelenik az indokok között.

Az adó 1% felajánlása mellett a megkérdezett lakosság kétharmada (68%) költ egyéb adományozásra. A legnépszerűbb platform a nyilvános persely, megelőzve a természetbeni adományokat és az önkéntes munkát. Ha előre megadott jótékonysági kategóriák között kellene választani az adományozóknak, elsősorban a gyerekeket-egészségügyet (16%), általánosan az egészségügyet (14%), valamint a gyerekek étkeztetését (13%) és az állatvédelmet (12%) támogatnák a megkérdezettek. A közéleti ügyekkel, sporttal, vagy kultúrával foglalkozó szervezeteknek egyenként, alig 3%-os lenne a támogatottsága.

Összességében a kutatás eredményeiből látszik, hogy a válaszadók számára fontos dolgokat ötből négyen szívesen támogatják anyagilag, mégis rendszeresen csak minden második ember adományoz. Négyből hárman pedig inkább az államra ruházzák át az adakozás jogát.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor