Mikor nem növeli a KIVA-alapot az adomány?

2019. március 12. kedd - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Szabály szerint alapesetben az adomány céljából adott támogatást adóalap-növelő tételként kell figyelembe venni. Van azonban olyan helyzet, amikor nem növeli a KIVA-alapot az adomány – olvasható az Írisz Office Reggeli egyperces összeállításában.

Szabály szerint alapesetben az adomány céljából adott támogatást adóalap-növelő tételként kell figyelembe venni. Van azonban kivétel – hivják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői. 

KIVA-alany által, nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, tárgyi eszköz, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékét a KIVA-adóalap megállapításakor főszabály szerint adóalap-növelő tételként kell figyelembe venni.

Ez alól kivételt képez – tehát nem KIVA-adóalap növelő tétel:

  1. a közhasznú szervezet számára történő átadás minden esetben
  2. a nem közhasznú szervezet számára nyújtott támogatás abban az esetben, ha a partner TAO-alany és nyilatkozatot állít ki az adományozónak

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell: 

  • a nyilatkozó fél adóalapja a kapott juttatás nélkül sem lenne negatív

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Mi a különbség a visszáru- és a sztornószámla között?
Fontos különbséget tenni sztornó- és visszáruszámla között, kiállításuk más-más esetben indokolt – hívták fel a figyelmet a leggyakoribb adózói kérdésekre adott válaszukban az Írisz Office adótervezői.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek