Mikor érdemes cserélni az autóflottát

2018. október 29. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

A költséghatékonyság érdekében a cégek hajlamosak kitolni az autóflottájuk csereciklusát, a döntés előtt azonban célszerű átgondolni az egyéb lehetőségeket is. A járművek gyakoribb cseréjével bizonyos esetekben jól járnak a vállalatok.

Az egyes autók bérleti ciklusának lejártával érdemes felülvizsgálni az egyes modellek futamidejét. Ahhoz, hogy megtudjuk, saját vállalatunk esetében milyen előnyökkel járhat a csereciklus megfelelő meghatározása, a flottakezeléssel foglalkozó LeasePlan szerint néhány kérdést tanácsos megfontolni.LeasePlan_3_kerdes_uj_flottaauto_megrendelese_elott_illusztracio

A technológia folyamatos fejlődésével minden évben 3 százalékkal hatékonyabb üzemanyag-felhasználásra képes új autók jönnek ki. Ezért, ha rövidebb időszakra szerződünk és gyakrabban, például háromévente váltunk új járműre, akkor csökkenhet az üzemanyag-fogyasztásunk, ezáltal pedig az üzemanyagköltségeink, valamint a szén-dioxid-kibocsátásunk is. 

Mivel a képzett munkaerő elkötelezése számos iparágban egyre nagyobb kihívást jelent, a vállalatok még inkább kiemelt feladatként kezelik a tehetséges és tapasztalt szakemberek bevonzását és megtartását.  Az autók bérlése lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak gyakrabban kapjanak új járműveket, ami nemcsak a potenciális munkatársak számára teszi vonzóbbá a meghirdetett pozíciókat, de a meglévő munkaerő elégedettségét és lojalitását is növeli.

Kedvező változás jöhet a lízingpiacon
Egy uniós határozat alapján egyszerűbb lehet a magán- és üzleti használatban egyaránt lévő vállalati autók bérleti díja, valamint a nyílt végű lízing díja forgalmi adójának arányos levonásba helyezése.

Végső soron azonban az, hogy egy vállalat számára a csereciklus rövidítése vagy egyszerűen csak meghosszabbítása ideálisabb, a szervezet jellegétől függ. Egyes cégek a négyéves futamidőt preferálják, mert azok állandóságot, kevesebb költségtervezést és adminisztratív munkát jelentenek. Továbbá a 48 hónapra szóló szerződések havi bérleti díja nagyjából 6 százalékkal kevesebb, mint a 36 hónapos szerződések esetében, ami költségmegtakarítást eredményez.

Hároméves futamidő esetén viszont az új autóra történő cserével összességében 2-3 százalékot takaríthatunk meg, többek között a hatékonyabb üzemanyag-felhasználásnak és a magasabb maradványértéknek köszönhetően.

Összefoglalva, ha vállalatunk számára az előre látható költségmegtakarítás a legfontosabb tényező a bérleti szerződések időtartamának mérlegelésekor, akkor valószínűleg a bevett, négyéves időtartamra fogjuk meghosszabbítani a bérleti megállapodást.

Ha azonban cégvezetőként inkább arra törekszünk, hogy növeljük az alkalmazottak elégedettségét és csökkentsük a környezeti lábnyomunkat, miközben minimalizáljuk az adóterheket és kihasználjuk a rendelkezésre álló kedvezményeket, akkor számunkra a járműcsereciklus lerövidítése jelenti a hatékony megoldást.