Magyar startup-vállalkozókat várnak a britek

2018. március 30. péntek - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egynapos, pár ezer forintos cégregisztráció, kedvezményes adózás és más pénzügyi ösztönzők várja a magyar startupokat az Egyesült Királyság számos üzleti régiójában. A lehetőségekről egy budapesti konferencia keretében számoltak be.

Hazai startupokat a szigetországba csalogató újabb kampányt indított a budapesti brit nagykövetség és a Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) a nemzetközi karrierre vágyó innovatív vállalkozások számára. A legutóbbi hasonló kezdeményezés, amiről négy éve az akkori brit nagykövet Jonathan Knott számolt be a Bitportnak, még az Európai Unióból való kilépés előtt volt, és elsősorban Londonban kínált letelepedési lehetőséget a magyar cégeknek.

Az Egyesült Királyság továbbra is népszerű vállalkozási célpont az innovatív cégek számára. A néhány ezer forintnak megfelelő költségű cégbejegyzés egy napot vesz igénybe, a számlanyitással, adóregisztrációval együtt a teljes procedúra nagyjából egy hónap alatt lebonyolítható – hangzott el a konferencián. A kis- és középvállalatok az innovációra fordított költségeinek az egyharmadát leírhatják az adójukban, vagy profit híján visszatérítés formájában juthatnak hozzá. Az Egyesült Királyságban jelenleg 19 százalékos a társasági adó, ami a tervek szerint 2020-ra 17 százalékra csökken.

A Brexit után is maradhatnak a magyarok Angliában
Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslata szerint.

Sikerágazatokhoz kapcsolódó vállalkozói zónák

Az országban számos kiemelt vállalkozói zóna található, ahol az odatelepülőket adókedvezményekkel és egyéb pénzügyi ösztönzőkkel várják. London főként a fintech startupokat, a midlands-i körzet az űr- és az autóiparban érdekelt társaságokat vonzhatja. Worcestershire a kiberbiztonsági fejlesztések központja, Cambridge és Oxford az élettudományok fejlesztői bázisa, míg a virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) innovációit a bristoli körzet fogadja be.

Ezek alkalmazkodnak a brit ipari stratégia fókuszterületeihez a mesterséges intelligenciához (AI), a vezető nélküli autózáshoz, a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez és az öregedő társadalom egészségügyi kihívásainak a megoldásához.

A brexit nem változtat meg mindent

Az Európai Unióból érkező vállalkozások és munkavállalók számára a brexit egyelőre nem hoz jelentősebb változást, az ország unióból való kilépése után  következő két éves végrehajtási időszakban sem lesz szükségük vízumra, vagy munkavállalási engedélyre.

Azok a cégek, amelyeket érdekelnek a szigetországbeli lehetőségek a budapesti Brit Nagykövetség külgazdasági osztályához (Department for International Trade) fordulhatnak tájékoztatásért. Az akcelerátorok között a szigetországban is kiemelt szerepet játszik a világ számos pontján jelen lévő és húsznál több ipari programot futtató Startupbootcamp, amely eddig 580-nál is több vállalkozásnak nyújtott átlagosan egymillió eurónyi támogatást. A programba eddig két magyar vállalkozás a Cubilog és a Thing Blox jutott be.

Az Egyesült Királyság piacára való bejutás kezdeti lépéseit segíti a Startup Campus Soft Landing egyetemi inkubációs program is, amelyre saját vállalkozásban gondolkodó fiatalokat várnak. A képzésbe bekerülők négy alkalomból álló térítésmentes kurzuson vehetnek részt Londonban, az az Imperial College London Campusán, ahol bemutathatják az üzleti ötleteiket, megismerkedhetnek az angliai vállalkozási feltételekkel is.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek