Külföldi cégautó után is kell adózni

2018. április 09. hétfő - 10:21 / Zubor Zalán
  •    

Külföldön bérelt cégautó után is adót kell fizetni, írja az adozasitanacsadas.hu. Érdemes informálódni arról is, milyen az autó környezetvédelmi besorolása.

Amennyiben egy magyar illetőségű vállalkozás külföldön személygépkocsit bérel, akkor a belföldi hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsikra tekintettel a magyar vállalkozásnak cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik, mivel a vállalkozás a bérelt személygépkocsival kapcsolatban a könyveiben költséget számol el (például bérleti díj, üzemanyag költség) -– hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Céges autót cafetériában? Ez lenne a legnépszerűbb juttatás
A cafeteriakeretben adható céges autó a legnépszerűbb juttatások egyike lehet, de ehhez átlátható vállalati szabályozásra van szükség, mert anélkül jelentős kockézatai vannak ennek a motivációs formának – figyelmeztet az Arval flottakezelő.

A cégautóadó összege a személygépkocsi teljesítménye és a környezetvédelmi osztályjelzésétől függően változik. A külföldön (jellemzően nem európai országokban) bérelt személygépkocsi környezetvédelmi osztályba sorolása problémás, mivel a személygépkocsi külföldi okmányaiból nehézkes annak környezetvédelmi osztályba sorolása. Abban az esetben is problémás a besorolás, ha a cégautóadó bevallás kitöltése során szembesülünk, hogy nincs információnk a gépjármű teljesítményéről és környezetvédelmi osztályáról. Rendszerint a bérleti szerződésben kizárólag a személygépkocsi típusát és motorjának hengerűrtartalmát adja meg a személygépkocsi kölcsönző cég.

Szintén fontos figyelembe venni az úgynevezett környezetvédelmi osztályjelzést, ugyanis ennek segítségével is lehet adót spórolni. Az osztályzatot az autó zajkibocsátási adatait, hajtómotorjának környezetvédelmi besorolása, a személygépkocsi meghajtása alapján állapítják meg. Ehhez az autó bizonyító iratait kell bemutatni (pl.: forgalmi engedély, típusbizonyítvány, hatósági okirat, szakértői szakvélemény).

Amennyiben a külföldön bérelt személygépkocsi környezetvédelmi jellemzőiről a vállalkozás nem rendelkezik információval, akkor a személygépkocsik környezetvédelmi osztályjelzését „6”-nak kell tekinteni, és ennek figyelembevételével lehetséges a cégautóadó fizetési kötelezettség-kalkulálása.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek