Könnyebb lesz az exportőröknek

2019. július 11. csütörtök - 10:34 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentős adminisztrációs könnyítést hozhat a nyári adócsomag azok számára, akik termékeiket az Európai Unió területén kívülre viszik ki.

Kedvező változást hozhat a nyári adócsomag a termékek Európai Unió területén kívülre történő kivitelének igazolásával kapcsolatban. A jelenleg hatályos szabály szerint az EU területén kívülre történő kivitel áfamentességéhez a kiléptető hatóságnak kell igazolnia, hogy a termékek elhagyták az EU-t. Az Országgyűlésnek 2019. június 4-én benyújtott módosítási javaslat alapján azonban már nemcsak a kiléptető, hanem a kiviteli hatóság igazolása is alkalmas lenne az áfamentesség alkalmazásához.

depositphotos.com

depositphotos.com

Miben különbözik a kiléptető és a kiviteli hatóság?

Jellemzően olyan kivitel esetén válik el a kiléptető és kiviteli hatóság, amikor az árut az egyik tagállamban jelentették be kivitelre, majd egy másik tagállamból hagyja el az Európai Unió vámterületét. Kiviteli hatóság az a vámhivatal, amelynél a kiszállítandó árura benyújtják a kiviteli nyilatkozatot, kiléptető hatóság pedig az, ahol az áru elhagyja az EU vámterületét.

A javaslat által biztosított engedmény lehetővé tenné az export értékesítéseket

Könnyebb lehet az adómentesség igazolása
A Közösségen belüli adómentesség feltétele, hogy az adott terméket igazoltan egy másik tagállam területére szállítsák ki. A leggyakrabban alkalmazott igazolási forma a CMR fuvarokmány, ennek beszerzése azonban sok esetben nehézkes, költséges, vagy egyenesen lehetetlen.

teljesítők számára az áfamentesség alkalmazását abban az esetben is, ha nem rendelkeznek a kiléptető hatóság által küldött elektronikus üzenettel, de a kiviteli hatóságnál bizonyították, hogy a termék elhagyta az Európai Unió területét” – mondta Zilahi Roland, a Deloitte Magyarország adótanácsadója.

Hogyan lehet bizonyítani a kiszállítás tényleges megtörténtét?

Az új szabály szerint abban az esetben lenne lehetőség a kiviteli hatóság általi igazolásra, ha a kiléptető hatóság nem igazolja, hogy a termék elhagyta az EU területét. Ilyen esetben a nyilatkozattevő bizonyítékot szolgáltathat a kiviteli hatóságnak a kiszállítás tényleges megtörténtéről, ami alapján a kiviteli hatóság igazolhatja az áruk kilépését a nyilatkozattevő számára.

A bizonyítás történhet többek között a címzett által aláírt vagy hitelesített szállítólevél másolatával, fizetési igazolással, számlával, szállítólevéllel, az árut kiszállító gazdálkodó által aláírt vagy hitelesített okmánnyal, illetve egyes vámhatósági okmányokkal” – mondta Schütt Attila, a Deloitte Magyarország adó- és jogi tanácsadás üzletágának menedzsere.

Ez a változás illeszkedik az Európai Bíróság egy korábbi döntéséhez, mely az exportértékesítés áfamentességének igazolása tárgyában rögzítette, hogy az értékesítések áfamentessége alapvetően tartalmi feltételeken alapul, és nem tagadható meg a törvényben előírt vámeljárás elmaradására hivatkozással, ha az exportőr bizonyítani tudja, hogy a termék ténylegesen elhagyta az EU területét.