Kelendő a magyar agy a német iparvidékeken

2018. október 12. péntek - 14:03 / piacesprofit.hu
  •    

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 8. Be Smart versenyének nyertes startupjai a Ruhr Summiton, a Ruhr-vidék legjelentősebb, kiállítással és B2B találkozókkal összekötött startup konferenciáján mutatkoznak be október 11-12-én, Bochumban. A Közalapítvány és Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa másfél éve tartó, intenzív együttműködésének köszönhetően számos magyar startup ért már el üzleti sikereket az Észak-Rajna-Vesztfália régióban.

A BVK és a Digitale Stadt Düsseldorf Egyesület 18 hónappal ezelőtt írt alá együttműködési megállapodást, melynek céljaként a felek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban jelentős hagyományokkal rendelkező ipar és az innovatív vállalkozások, startupok közötti partnerségek kiépítésének elősegítését jelölték meg. Az elmúlt másfél év során a BVK és a németországi partnerek számos rendezvényt hívtak létre Budapesten és tartomány különböző városaiban.

Másfél év alatt nyolc alkalommal, összesen közel 40 startupunk mutatkozott be a tartományban, közülük sokan sikeres üzleteket kötöttek, van, aki már itteni leányvállalatot is alapított. Továbbá hat budapesti rendezvényünkön vettek részt a német innovációs ökoszisztéma meghatározó szereplői. Az igazán intenzív együttműködés számos sikersztorit eredményezett, s remélem a most bemutatkozó csapatok is nagyon jó kapcsolatokat tudnak indítani e két napban – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

Kép: RuhrSummit

Kép: RuhrSummit

Örvendetes, hogy a BVK-val közös együttműködés eredményeképp egyre több magyar startup épít ki helyi üzleti kapcsolatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában – hangsúlyozta Elena Matekina, Nrw Invest vezetője.

A Ruhr Summit központi témája idén a digitalizáció: virtuális valóság, kiterjesztett valóság (VR/AR), IT biztonság, mesterséges intelligencia (AI) és Smart City.  A konferencián a tradícionális iparvidék, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és Németország nagyvállalatainak és kkv-inek innovációs vezetői, az egyetemek és kutatóintézetek képviselői, a befektetők és a több mint 50 országból érkező startupok találkoznak egymással. A cél a startupok nemzetközi üzletfejlesztésének támogatása, partnerségek kialakítása, új megoldások felkínálása a helyi vállalatok képviselőinek. A rendezvényre 400 vállalati képviselőt, 150 befektetőt várnak a szervezők.

A konferencia 50 startup kiállítója között öt Be Smart nyertes, kiemelkedő eredményekkel elért magyar startup mutatkozik be, a BeeRides, az Espressite, az X-Flow Systems, a Maform és az Enduraid.

A Ruhr Summit környezete is egyedülálló - Kép: Ruhr Summit

A Ruhr Summit környezete is egyedülálló – Kép: Ruhr Summit

Büszkék vagyunk rá, hogy a Ruhr vidék legnagyobb startup eseményén, a Ruhr Summiton mutatkozhatnak be a magyar startupok. A Ruhr vidék azért kiemelten fontos, mert itt egyszerre van jelen egy komoly ipari örökség, és a nemzetközi szintű gondolkodás. Ez magyarázza, hogy a magyar innováció irányába ilyen nyitottak. Nem véletlen hát, hogy az itt megjelent startupok tíz százaléka magyar– mondta Szegner Balázs, düsseldorfi főkonzul.

Nagyon elégedett vagyok, hogy a Ruhr Summitra több mint 50 országból érkeznek hozzánk látogatók és kiállítók, de ez nem lenne lehetséges olyan megbízható partnerek nélkül, mint Magyarországon a BVK – mondta Oliver Weiman, a Ruhr Summit igazgatója.

Átadták az EIT európai innovációs díjait
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa top vállalkozóit, Simone Accornerót (Olaszország), Ioannis Tamanast (Görögország), Bieke Van Gorpot (Belgium), Isabel Hoffmannt (Kanada), valamint Laura Souceket (Olaszország) díjazták az energia, az élelmiszerek, az egészség és a nyersanyagok területein.

A BVK 8. Be Smart versenyének további 5-5 nyertes startupja számára biztosít bemutatkozási és kapcsolatépítési lehetőségeket, novemberben a lisszaboni Web Summiton, 2019. februárjában pedig Barcelonában a Mobile World Congress kísérőrendezvényén, a 4YFN kiállításon.

A BVK 8. Be Smart versenyének megvalósítását és a nyertesek külföldi bemutatkozásait az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Budapest Főváros támogatja.

A Ruhr Summiton bemutatkozó Be Smart nyertes startupok:

BeeRides a régió első repülőtéri közösségi autómegosztója. A vállalkozás az autótulajdonosok számára ingyenes parkolást biztosít a reptereken, és lehetőséget arra, hogy teljes körű biztosítás mellett bérbeadhassák autójukat ide érkező turisták számára. A BeeRides 2017. júniusában nyitotta meg első külföldi telephelyét nyitotta meg Dortmundban, ezt követte Düsseldorf és Berlin, és hamarosan Frankfurtban és Münchenben is elérhető lesz a szolgáltatásuk.

Az Espressite, egy könnyen kezelhető weblapkészítő webapplikációt fejlesztett, mely mesterséges intelligencia segítségével a felhasználó személyisége alapján készít gyorsan és egyszerűen honlapokat.

Az X-Flow Systems küldetése, hogy automata sör gyorscsapolót tervezése, gyártása  és értékesítése. A termék segíti a pultosok munkáját azzal, hogy rövid idő alatt nagyobb mennyiséget tudnak lecsapolni és értékesíteni, amivel magasabb profitot fognak realizálni a vendéglátóegységek.

Az Enduraid mobilapplikációja egy frissítés tervező program, mely konkrétan megmondja a sportolónak, hogy pontosan mit és mikor egyen igyon a verseny során, ezáltal nem csak a sikeres célba érkezés biztosított, de a maximális teljesítmény is. Az Enduraid egyesíti a táplálkozástudományt, a sok éves versenyzői és edzői sporttapasztalatot, a matematikát, az élettant és az informatikát

A Maform egy innovatív design stúdió, ahol valódi, működő és piacképes termékek formájába öntik a legelőremutatóbb mérnöki és tudományos innovációkat. A fiatal magyar designerek látásmódját és kreativitását ötvözik nagyon hatékony kontrolling technikákkal és globális megközelítéssel.

Az igazán kreatív emberek 9 legjellemzőbb tulajdonsága
Bár a kreativitás elvileg vonzó tulajdonság, a kreatív embereket gyakran különcnek, furcsa figurának könyvelik el. Ez annyiban nem alaptalan, hogy sokszor néhány dologban valóban mások, mint az áltag emberek. Ha megértjük őket, megismerjük legjellemzőbb tulajdonságaikat, nem csak hatékonyabban dolgozhatunk velük, de tanulhatunk is tőlük.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek