KATA és áfa: ne keverjük az értékhatárokat

2019. január 14. hétfő - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Nem csak a KATA alanyoknak lesz 12 millió forintos az alanyi mentes értékhatár 2019-től. Az adómentességről és az áfamentes értékhatárról is olvashatnak az Írisz Office bejegyzésében.

Nem csak a KATA alanyoknak lesz 12 millió forintos az alanyi mentes értékhatár 2019-től. Az adómentességről és az áfamentes értékhatárról többet megtudhatunk az Írisz Office adótervezőitől.

Az alanyi adómentesség értékhatára 8 000 000 Ft-ról 12 000 000 Ft-ra emelkedett.

Fontos: ha az adózó korábban kikerült az alanyi mentes státuszból a 8M Ft-os bevételi értékhatár átlépése miatt, úgy attól függetlenül újraválaszthatja az áfamentességet, hogy az ilyenkor szokásos két éves újraválasztási idő még nem járt le (feltéve, ha a 12 M Ft-ot nem számlázta túl).

KATA adóalanyok figyelem!

Ha egy évben kiállítanak 11 M Ft összegben számlát, amiből 2 M Ft csak a következő évben realizálódik, és ezzel az áthúzódó tétellel lépik át a következő évben a 12 M Ft-os bevételi határt, úgy azzal az áfaalanyiságot ugyan nem veszélyeztetik, de 12 M Ft feletti összegre a 40%-os többletadó fizetendővé válik.

Az áfamentes értékhatár nem keverendő össze a KATA bevételi értékhatárral!

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Tizenkét fontos változás a társasági adóban
Folytatjuk a 2019-es adóváltozásokat bemutató sorozatunkat. Érdemes ügyelnie a következő cikkre a vállalkozásoknak, mert fontos újdonságok vannak a társasági adózásban és az itt igénybe vehető adókedvezmények területén – emelték ki az Írisz Office adótervezői.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek