Jogi esetek a Wi-Fi-n innen és túl

2018. január 08. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Felmerülő jogi esetek a felelőtlen Wi-Fi használatból adódóan. Vajon tényleg megteszünk mindent, hogy elkerüljük a senki által sem kívánt biztonsági incidenseket? Mit tegyünk, ha bekövetkezett a baj? Mire gondolunk és mire kellett volna gondolnunk, hogy távol maradjunk a nem kívánt jogi esetektől!

A vezeték nélküli hálózatok használata hatalmas szabadsággal jár. Ehhez a szabadsághoz azonban arányos felelősség is társul. A Wi-Fi-hálózatok irányába több tényező tereli a cégeket, a BYOD-tól a rézvezeték (vagy éppen az eszközökön található csatlakozók) eltűnéséig. Ahogyan a BYOD többek között az információk biztonságos tárolásában kihívás a helyi informatikai osztálynak, a Wi-Fi az adatok továbbításánál jelenti ugyanezt: ki mit továbbít rajta, és ki fér ehhez hozzá, ki juthat be illetéktelenül rajta.

Mindez nem szűkíthető kizárólag a céges vagy személyes adatok védelmére. A nem megfelelően szabályozott céges Wi-Fi-hálózat (legrosszabb esetben jelszó nélküli hozzáférést biztosítva, például vendég hálózaton) akár büntetőjogi, akár polgári jogi eljárások oka lehet, különös tekintettel az Európai Unió Bíróságának C-484/14. számú, a Wi-Fi-hálózatok jelszavas védelméről szóló döntése óta.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Vezetéknélküli hálózati hozzáférés biztosításakor (például a token vagy a név-jelszó páros átadásakor) a felhasználókat tájékoztatni kell a hozzáférés feltételeiről, az adatvédelmi szabályozásról. Célszerű felhívni a felhasználók figyelmét arra is, hogy munkájuk során munkavállalóként, a céges infrastruktúra felhasználásával szigorúbb megítélés alá eshet egy-egy cselekedetük, például a szerzői jogi jogsértés útján bittorrent hálózatra került művek (fájl alapú) cseréje.

Öt Wi-Fi-s szarvashiba, amire nem is gondolnánk
Mindenki ismeri a jelenséget: a vezeték nélküli internetes kapcsolat mindig a legrosszabbkor szakad meg. Ezek a hálózati problémák azonban sokszor olyan okokra vezethetőek vissza, amelyekre álmunkban sem gondolnánk. Szakértőnk segítségével öt olyan hétköznapi esetet vázolunk fel, ami bárkivel megtörténhet, de egy kis figyelemmel könnyen elkerülhető.

Legalább ilyen fontos mind az üzleti, mind a személyes adatok biztonságos továbbítása a vezeték nélküli hálózatokon. A cég éljen a VPN és más titkosítási technológiákkal és mindig maradjon a „gondos gazda” szerepében. Az üzleti titok jogi védelmének törvényi feltétele a titok megőrzése, mint azt a Ptk. 2:47. § (1) egyértelműen rögzíti is: „a titok megőrzésével kapcsolatban a vele jogszerűen rendelkező jogosultat felróhatóság nem terheli”.

A Wi-Fi hálózatok ütésállóságát érdemes külső szakemberekkel, ún. etikus hackerekkel tesztelni. Fontos, hogy a megbízás körülményeit úgy rendezzék, hogy büntetőjogi felelősség egyik résztvevőt se terhelje. Ennél összetettebb a helyzet szerzői jogi szempontból, hiszen a legtöbb beszállító még ilyen – etikailag nem kifogásolható – körben sem engedélyezi szoftvereinek megbízott általi elemzését, visszafejtését, és erre – a felhasználási jogok át nem ruházhatóságára tekintettel – egy egyszerű megbízási szerződés többnyire nem nyújt megoldást.

Ha nem megfelelően védett Wi-Fi-hálózaton mégis sikeres támadás történt, akkor az illetéktelen behatolók ellen vagy a következmények enyhítésére a jog több eszközt is rendelkezésre bocsájt a büntetőeljárástól az ideiglenes intézkedésen át a polgári eljárásban megítélt kártérítésig. A megfelelő eljárás megindítása azonban körültekintést igényel, egy jól megválasztott eljárás éveket jelenthet a sikeres kimenetel eléréséig.

A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak, kérdéseivel forduljon ügyvédhez vagy jogtanácsosához.

Tóth Bence

projekt menedzser

[email protected]

Wi-Fi volt, van, de lesz is?
Megéri vajon a Wi-Fi-s technológiákba invesztálni, érdemes terveznünk vele? A válasz határozott igen! Szakértőnk most induló cikksorozatával segíteni szeretnénk a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a sikerük ne a Wi-Fi-n múljon.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor