Így vonhatjuk le jövőre az autóbérlet áfáját

2018. december 07. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Jövőre lehetőség van arra, hogy lízingelt autó esetén ne kelljen útnyilvántartást vezetni, megkímélve ezzel a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől – hívja fel a figyelmet az Írisz Office.

Változik a személygépjárműhöz kapcsolódó bérleti díj áfájának levonhatósága 2019. január 1-jétől. Jövőre lehetőség van arra, hogy ne kelljen útnyilvántartást vezetni, ezzel megkímélve a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől – hívják fel a figyelmet a könnyítésre az Írisz Office adótervezői.

A jelenlegi szabályozás alapján a személygépjármű bérleti díjának áfája – ide soroljuk a nyílt végű lízinget is – olyan arányban helyezhető levonásba, amilyen arányban a járművet a vállalkozási tevékenységhez használják.

Ennek alátámasztása az útnyilvántartás, melyből egyértelműen megállapítható, hogy egy adott időszakban mennyi volt az autó

Alanyi adómentesség: ketyeg az óra
Milyen értékhatárig és milyen határidővel választhatunk alanyi adómentességet? Erre kapunk választ az Írisz Office Reggeli egyperces összeállításából.

magáncélú és mennyi a gazdasági célú használata.

E helyett a módszer helyett 2019. január 1-jétől lehetőség van arra, hogy ne kelljen útnyilvántartást vezetni, ezzel megkímélve a vállalkozást a plusz adminisztrációs terhektől.

Ebben az esetben azonban csak a bérleti díj áfájának 50%-a helyezhető levonásba. A vállalkozás dönthet arról, hogy a két módszer közül melyiket szeretné alkalmazni.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek