Így változtak a társasági adó szabályai

2018. január 04. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Most induló cikksorozatunkban szakértők segítségével végigvesszük valamennyi fontos, a 2017. évben, illetve azt megelőzően elfogadott, 2018. évet érintő adóváltozást, első körben a társasági adó változásait mutatjuk be.

November közepén fogadta el az Országgyűlés az idei évre érvényes új adószabályokat, amelyek nagyban bővítik a vállalkozások lehetőségeit a társasági adó kapcsán. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy tavaly már módosultak a tao-szabályok, így ezeket a változásokat is figyelembe kell venni már a 2018-as esztendőben – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetőjének összefoglaló blogbejegyzése.

legyünk jó adózók

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

Bővülnek a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének a lehetőségei

2018-tól két új jogcímen – legalább 6 milliárd forint értékű beruházás és legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházás – lehet majd ezt a típusú adókedvezményt igénybe venni. A módosítás célja, hogy a fenti paramétereknek megfelelő, egyébként termékdiverzifikációt, illetve új eljárási innovációt eredményező induló beruházások az egyedi kormánydöntésen (EKD) alapuló támogatások mellett fejlesztési adókedvezményt is érvényesíthessenek. A többi fejlesztési adókedvezmény mellett a két új beruházási forma is részesülhessen a közvetlen és közvetett támogatások együttes ösztönző hatásából.

Új áfaszabályok jönnek az online kereskedelemben
Az Európai Tanács új szabályokat fogadott el az elektronikus kereskedelem kapcsán, megkönnyítve az online cégek számára az áfakötelezettségek teljesítését. Az EU „egységes digitális piac” stratégiájának részeként az új áfajavaslatok célja az, hogy megkönnyítsék az áfa beszedését azokban az esetekben, amikor a vevők online vásárolnak termékeket, szolgáltatásokat. A szabályok átalakításával az áfarendszerünk már a digitális gazdaság kihívásainak is megfelel.

Az adókedvezmény érvényesítésének további feltétele, hogy az említett tartalmú beruházásokat a Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott, támogatható településein nagyvállalkozások valósítsák meg. Az adókedvezmény egyéb anyagi jogi feltételei nem változtak a korábbi szabályozáshoz képest. Az új adókedvezmények a kormány határozata alapján vehetők majd igénybe a törvény kihirdetését követően bejelentett és megkezdett beruházásokra vonatkozóan.

Az elfogadott módosítás hatályon kívül helyezi az adópolitikáért felelős miniszternek a fejlesztési adókedvezményt érvényesítő egyes adózókra vonatkozó közzétételi kötelezettségét. Ezzel egyidejűleg az új Art.-javaslat kijelöli a kötelezettségért felelős új szervezetet a Támogatásokat Vizsgáló Iroda személyében.

Enyhülnek az adófelajánlás teljesítésének feltételei

A Tao tv. jelenleg hatályos 24/A. § (13) d.) pontja az adófelajánlás feltételeként írja elő az adóelőleg, adóelőleg-kiegészítés, továbbá az adó (továbbiakban együttesen: adó) megfizetését. Az említett szabályt még a közelmúltban is úgy értelmezte a NAV, hogy az adó késedelmes (értsd: esedékességen túli) megfizetése elegendő jogalapot szolgáltat a felajánlás átutalásának megtagadásához.

Az elfogadott módosítás e tekintetben finomítja a szabályozást, ugyanis ha az átutalás NAV általi megtagadására kizárólag az adó esedékességig való meg nem fizetésére hivatkozással került sor, akkor az adózó az elutasító határozat átvételét követő 15 napos jogvesztő határidőn belül kérheti az átutalás teljesítését. A NAV akkor teljesíti az adózói rendelkezést, ha az adó maradéktalan megfizetése az esedékességtől számított 15 naptári napon belül megtörtént.

Itt vannak a részletek a cafeteria változásairól
Az adómentes juttatások 2017-ben is meglévő elemei közé bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű cafeteria-elem esetében nagyobb összegű támogatást kaphatnak majd a munkavállalók. A végleges feltételek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni 2018 folyamán.

Bár a módosítást némileg megtévesztő módon a sportvállalkozásokat érintő módosító javaslatban terjesztették elő, hangsúlyozzuk, hogy az nemcsak a látványcsapat-sportokat támogató felajánlásokra vonatkozik, hanem – tekintve, hogy általános tartalmú eljárási rendelkezésről van szó – azt alkalmazni kell a film- és előadó-művészeti támogatásokra is.

A Tao tv. további módosulásait a jelenlegi Art. társasági adó-releváns eljárási  szabályainak az anyagi jogi szabályba történő átültetése teszi ki. A helyi adóról szóló törvénybe és a társasági adóról szóló törvénybe kerültek át az eltérő üzleti éves adózók adókötelezettségeire vonatkozó szabályok, melyek korábban az Art. 6. számú mellékletét képezték. Ezen felül a Tao tv. kiegészült egyes bevallási részletszabályokkal (külföldi vállalkozó belföldi építkezése, bevallást helyettesítő nyilatkozat, jövedelem-, nyereségminimum, ingatlannal rendelkező társaság).

2017 évben korábban elfogadott Tao-változások

Az őszi változások mellett emlékeztetni szeretnénk a korábban elfogadott idei Tao-változásokra is:

– a bejelentett részesedés fogalmát, amelynek értelmében az ehhez kapcsolódó adóalap-korrekciók a jelenlegi 10 százalékos korláttal szemben a részesedés mértékétől függetlenül is alkalmazhatóak lesznek;

– új adóalap-csökkentő tételeket vezettek be: 2017. június 30-tól az elektromos töltőállomásokhoz kapcsolódó beruházások, valamint a munkáltató által a munkavállalói részére épített bérlakások tekintetében;

– az ellenőrzött külföldi társaságra vonatkozó részesedésarányos adóalap-növelő tétel adózó választása alapján már idén is alkalmazható.

Enyhítés és szigorítás is van az új adócsomagban
2018. január 1-től módosulnak az adójogszabályok. Teljesen megváltozik az adózás rendjéről szóló törvény (Art.), illetve annak szabályozása. A kormány évek óta dolgozik az új adóeljárási koncepción, amelynek célja egyrészt az egyszerűsítés, másrészt a támogatóbb adóhatóság. Az ördög ismeretesen a részletekben rejlik, ezekben segít eligazodni Jancsa-Pék Judit, a közép-európai fókuszú adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cég, a LeitnerLeitner partnere, vezető tanácsadója.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek