Hogyan vezessük a jövő projektjeit?

2018. december 06. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Két részből álló cikksorozatunk első részében a projektmenedzsment trendekről, illetve a megváltozott igényekről írtunk. A cikksorozat második, befejező részében a jövő sikeres projektmenedzserei által alkalmazandó eszköztárakat, illetve a részükről elvárt szemléletbeli változásokat boncolgatjuk.

A cikk előző részében bemutattuk a jövő proejtkvezetőire váró legfontosabb piaci tendenciákat, feltérképeztük a várható változásokat. Most az új eszköztárakat, a szemléletbeli változásokat veszük sorra.

Vezetés más felfogás szerint

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a szervezetek nagy része felismerte, hogy jó csapat nélkül a projektvezető nem képes csodát tenni, illetve a jó csapatot motiválni és támogatni is szükséges. Ebben az értelemben a projektvezetőknek a korábbi, sokszor autoriter vonásokkal rendelkező vezetésről át kell helyezniük a fókuszt egy másféle vezetés felé. Példa kedvéért az agilis projektek esetén a szolgáló vezetés kaphat nagyobb hangsúlyt, a hagyományos projektek során pedig a csapat egyre inkább bevonást igényel a tervezésbe is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Változások rugalmasabb kezelése és kommunikáció

Bár a projektek tekintetében az elmúlt évek is már a változásokról szóltak, ez a trend várhatóan csak erősödni fog, azaz még több projekt kapcsán merülnek majd fel változási igények, melyek megfelelő, hatékony és gyors kezelése alapelvárássá válik. Ennek érdekében a hagyományos, sokszor lassú változáskezelési folyamatokat felváltja egy sokkal dinamikusabb, gyorsabb folyamat, mely közvetlen kommunikációt igényel a csapat, a projektmenedzser és a megrendelő között.

Attitűdváltást követelnek a legújabb megatrendek
Az agilis leadership bevezetése az egyik legaktuálisabb kérdéskör a vállalatok, intézmények stratégiai céljainak megvalósításában. Mivel azok szervezeti egységeken átnyúló, komplex feladatok, nélkülözhetetlen a projektmenedzsment kiemelt, stratégiai szintű kezelése – vallja Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezőbizottsági elnöke. A szakember szerint fontos, hogy a hazai gyakorlat lépést tartson a nemzetközi trendekkel.

Stratégiai szemlélet

Egyre inkább elterjedőben vannak folyamatautomatizálással, robotizációval kapcsolatos megoldások. Ennek egyik eredménye lehet, hogy a projektmenedzserek adminisztratív és operatív vezetés feladatai csökkennek, viszont tekintettel a projektek jellemzően rosszul strukturált jellegére, a stratégiai szemlélet alkalmazása és az érintettek megfelelő kezelése még fontosabbá válik. Ez röviden azt jelenti, hogy a projektvezetőknek ki kell törniük az operatív vezetői szerepből és sokkal inkább üzleti vezetővé kell válniuk.

Szerepkörök összeolvadása

A hagyományos megközelítések szerint a projektvezető felelőssége a projektek indításától azok lezárásáig tart. Tekintettel azonban arra, hogy a megbízók igényei is változnak, egyre erősebb az a trend, miszerint a projektek már az ötlet felmerülésétől sokkal komolyabb közreműködést igényelnek a projektvezetők részéről. Mit jelent ez? Többek között azt, hogy a projektmenedzsereknek magasabb fokú üzleti elemzési eszköztárral kell majd rendelkezniük, hiszen az ő feladatuk lesz az ötletek strukturálása, projektkeretekbe való öntése is.

Eszközök, technikák kreatív vegyítése

Nincs két ugyanolyan projekt, szoktuk mondani. Így minden esetben azok sikeres menedzsmentjének módja eltér egymástól. Akinek volt szerencséje agilis és hagyományos projektekben is részt venni, tudja, hogy az egyes irányzatok tartalmaznak olyan elemeket, amik környezettől függetlenül értékesek lehetnek. Ilyen elemek lehetnek többek közt a gyakori iterációk, a folyamatos kommunikáció a megrendelő és a szállító (projekt)szervezet között, a gyakori visszajelzés, transzparencia, átláthatóság és az érték alapú szemlélet is

Diadalív vagy síremlék?
A kkv-k jelentős része folytat valamilyen kutatás-fejlesztési tevékenységet, de sok esetben nincsenek tisztában ezzel. Pedig, ha megfelelően azonosítjuk cégünkben a K+F-folyamatokat, rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk, az adókedvezményektől kezdve a pályázati támogatások lehívásáig. Glósz Andrea, a Glósz és Társa Kft. ügyvezetője segített eligazodni az innovációmenedzsment legfontosabb elemei között.

Fel kell tehát arra készülni, hogy hosszú távon az lehet sikeres, aki széles projektvezetői és csapattámogatási eszköztárral, technikákkal rendelkezik. Hiszen ezek akár vegyes alkalmazása komoly mértékben segítheti a célok elérését.

  • Miért ne alkalmazhatnánk az agilis irányzatokban elterjedt eszközöket tradicionális projektekben?
  • Miért ne tarthatnánk retrospektívet, vagy akár napi stand-upokat, miért ne tervezhetnénk informatikai projektek esetén release szinten hagyományos környezetben?

Ezzel a megközelítéssel a projektvezetők számára még fontosabbá válik, hogy képesek legyenek workshopokat vezetni, facilitálni, mentor, tanár vagy akár coach szerepet betölteni, és ezzel együtt az érzelmi intelligenciát is fejleszteni, vagy akár a megrendelő által elvárt eredményeket kézzel foghatóvá tenni és képviselni.

A fent leírtak jól rávilágítanak arra, hogy a jövőben sem lesz egy, minden esetben megfelelően alkalmazható mód arra, hogy a projekteket sikerre vigyük. Az elvárások nőnek és folyamatos megújulásra, tanulásra és fejlődésre lesz szükség.

A megbízók számára a kiválasztáskor továbbra is fontos marad a minél nagyobb tapasztalat, azonban egyre több helyen megkövetelik a különböző minősítések, oklevelek meglétét is.

A PMI az elmúlt években egyre nagyobb fókuszt helyezett arra, hogy az egyes irányok egy rendszerben kapjanak helyet, így az üzleti elemzést célzó PMI-PBA, az agilis gondolkodásmódra fókuszáló PMI-ACP és a hagyományos projektmenedzsment folyamatokat és eszköztárat mérő PMI-PMP minősítések, illetve azok tartalma egyre jobban kiegészítik egymást.

Egy bizonyos, csak az maradhat talpon a jövőben is, aki hajlandó tanulni és fejlődni és képes megújulni is.

Szerző:

Czimbalmos Zsolt

PMP, PMI-ACP, PMI-PBA

a ProMan Consulting ügyvezetője

Szerzőnkről:
Czimbalmos_zsolt_belyegkep_joVezető tanácsadó, ügyvezető a ProMan Consulting projektmenedzsment fejlesztéssel foglalkozó cégnél. Szakterülete a szervezeti és egyéni szintű projektmenedzsment fejlesztés. A hagyományos projekt- és projekt-portfólió folyamatok kialakítása mellett, üzleti elemzési feladatokban, szervezeti agilitás fejlesztésbe és transzformációkban, valamint képzések (Scrum Master és Product Owner programok, agilis projektszimulációk, PMI projektmenedzsment, üzleti elemzés és agilis nemzetközi vizsgafelkészítő programok) megvalósításában is aktív szerepet vállal. Programjain az elmúlt években több, mint 600 fő vett részt, illetve számos nagy- és közepes méretű vállalat projektmenedzsment érettségének fejlesztésében működött közre.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek