Hogyan regisztráljunk domaint?

2018. október 29. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Ha és amikor eljutottunk egy cégben a saját weboldal indításának gondolatáig, és a megfelelő domainnevet is kiválasztottuk, már  csak regisztrálnunk kell. Hogyan is zajlik ez a folyamat, mire kell figyelni ennek során? Szakértőnk válaszol.

Miután tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van honlapra, tisztában vagyunk vele, hogy mi kell egy új weboldal indításához, valamint azt is kitaláltuk, milyen domainnevet válasszunk, mi a további teendő? Cikksorozatunk a domainregisztráció témakörével folytatódik. Ennek is megvan a maga menete, de gyorsan és egyszerűen el tudjuk intézni, így még közelebb kerülünk a saját weboldalunkhoz.

Magyar domain regisztrációja

Magyarország internetes legfelső szintű tartománykódja a .hu. A magyar vállalkozások többsége ezt (is) használja. A megfelelő domainvégződés kiválasztása az oldalunk célcsoportjától és tevékenységi körétől függ. Mindenképpen érdemes ilyen domainnevet választani, ha magyar látogatókat várunk az oldalra, vagy ki szeretnénk fejezni, hogy magyar honlapról van szó. Ellenkező esetben válasszunk egyéb végződést!

Funkcionalitás és design
Mindannyian szeretjük a szép honlapokat. Egyre több vállalkozás jön rá, hogy a versenyben maradáshoz követni kell a trendeket. Ennek következményeként egyre több minimalista designnal ellátott oldallal találkozhatunk, ami üdvözlendő, de csak akkor, ha mindez nem megy a funkcionalitás rovására.

.hu domaint két évre van lehetőség regisztrálni, majd ezt követően évente megújítani. A regisztráció azzal kezdődik, hogy a választott domainregisztrátor oldalán ellenőrizzük: a vásárolni kívánt domain szabad-e? Amennyiben igen, leadhatjuk a rendelést, meg kell adnunk a tulajdonosi adatokat, majd befizetni a domain árát. Ez az igénylés a központi domainregisztrátorhoz kerül, ők ellenőrzik az adatok helyességét és a domainnév jogi megfelelőségét – ugyanis külön szabályzat vonatkozik a védjegyek, márkanevek, személynevek, vulgáris kifejezések stb. regisztrációjára. Bármilyen hiba merül fel, 15 nap áll rendelkezésre ezt korrigálni. Amennyiben mindent rendben találnak, további 8 napig feltételesen bejegyzett státuszba kerül a domainünk, ez idő alatt, ha valaki úgy érzi, több joga van az adott domainhez, ezt jelezheti. A 8 nap leteltével, ha nem tartott senki igényt a domainnevünkre, teljes mértékben a miénk. Természetesen már ez idő alatt is használható a név, általában 2-3 munkanap telik el a megrendeléstől, mire hozzánk kerül, és kezdhetjük a vele való munkát.

A .hu domainregisztráció szabályokhoz van kötve, bármely regisztrátort választjuk, a regisztráció menete nem változik. Azzal lehet kicsit gyorsítani rajta, ha bankkártyás fizetést veszünk igénybe, úgy egyenlítjük ki a domain ellenértékét.

Nem magyar domain regisztrációja

Amennyiben nem .hu végződés mellett döntünk, lehetőségünk van még választani a nemzetközi fődomainek, nemzeti domainek, valamint szponzorált domainek közül céljainknak és célközönségünknek megfelelően.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A nemzeti fődomainek közé tartozik többek között a .com, amely eredetileg kereskedelmi vállalkozások számára jött létre a commercial szóból, vagy az .org domaint előszeretettel használják nonprofit szervezetek (organisation), a .info pedig tájékoztató jellegű oldalaknak készült elsősorban. Természetesen ezeket is használhatjuk nyugodtan, nincsenek megkötések.

A nemzeti fődomainek az egyes országok tartománykódjai. Ahogy Magyarországon ez a .hu, például Franciaországé a .fr, Németországé a .de vagy Olaszországé a .it. Adott ország célzása esetén érdemes ilyeneket választani. Viszont például Montenegró tartományneve a .me, melyet előszeretettel használnak személyes blogokhoz is, tehát bátran lehetünk kreatívak!

Léteznek ezeken kívül egyéb domainvégződések, melyek az ötletesebb névalkotást teszik lehetővé, és segíthetnek kifejezni, hogy milyen tevékenységi körbe tartozik vállalkozásunk. Számtalan ilyen végződés – többek között a .jobs, .mobi, .travel vagy .tech – közül választhatunk. Csak rajtunk és céljainkon múlik, hogy mely végződést vagy végződéseket választjuk domainnevünkhöz.

Honlapokra is igaz: a kevesebb több
Sok cég a mai napig nem fordít elég figyelmet a megfelelő, letisztult designra, és sajnos nem ritka, hogy olyan termékhonlapokba vagy online szolgáltatásokba fut bele az ember, amik bizony már tíz évvel ezelőtt sem ütötték volna meg az elvárt szintet. Pedig az igényes design legalább annyira fontos, mint az, hogy az ügyvezető ne szakadt ruhába menjen tárgyalni. A kkv-k egy része mégse fordít elegendő erőforrást az első benyomásra.

A .hu domainnel szemben ezek a regisztrációk egy évre szólnak, évente kell újítani őket. A regisztrációs folyamat viszont teljesen hasonlóan zajlik. A domainnév foglaltságának ellenőrzését követi a tulajdonosi adatok megadása, majd a fizetés. Arra viszont figyelni kell, hogy egyes domainnevek esetében vannak megkötések. Például a .eu végződést csak az Európai Unión belül használhatjuk.

A regisztrációs folyamat időtartama nemzetközi domain nevek kapcsán általában 24 óra, de más esetben is maximum pár nap.

Domain átregisztrációja

Természetesen az is előfordul, hogy van már regisztrált domainünk, de valamilyen okból kifolyólag regisztrátort szeretnénk váltani. Lehet ez azért, mert nem vagyunk elégedettek a jelenlegi szolgáltatóval, esetleg kaptunk egy kedvezőbb ajánlatot, vagy a tárhelyünk másik szolgáltatónál van. Alapvetően érdemes eleve olyan regisztrátort keresni, akitől domaint és tárhelyet is tudunk igénybe venni, hiszen úgy talán könnyebb a kezelés, de ezt mindenki maga dönti el.

A domain vagy domainek – legyen szó .hu vagy egyéb végződésről – másik szolgáltatóhoz történő átregisztrációja az előzőekhez hasonló módon történik. Annyi különbséggel, hogy mikor az új regisztrátor keresőjébe beírjuk az átvinni kívánt domaint, ez foglalt státuszban lesz, ilyenkor természetesen az átregisztráció lehetősége jelenik meg a megrendelés helyett. Amennyiben minden rendben ment, általában 1-2 munkanap alatt átkerül a domain az új szolgáltatóhoz.

Ennyire egyszerű a domainregisztráció folyamata, mely még egy lépéssel közelebb visz minket a saját weboldalunkhoz. Sosincs késő belekezdeni!

Szerző:

Csapó Gergely

Rackhost Zrt. alapítója és vezérigazgatója

Szerzőnkről:
csapo_gergely_belyegkepCsapó Gergely 17 éve sikeres sorozatvállalkozó. Közgazdász végzettséggel, programozói és IT-projektmenedzseri tapasztalatokkal rendelkezik, több IT-vonatkozású céggel a háta mögött. Jelenleg többek között a Rackhost Zrt. online infrastruktúra-szolgáltató alapítója és vezérigazgatója, mely a domain- és tárhely-szolgáltatói szektor egyik meghatározó szereplője. Gergely a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán vállalkozásfejlesztés témájú kurzusokat tart, továbbá elnöke a Dél-alföldi Startup Egyesületnek, és ötletgazdája a SzegedTech és SzegedBoost technológiai, illetve startupvállalkozások létrejöttét ösztönző rendezvénysorozatoknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek