Három feltétel, amivel még 2020-ban is lehet 5 százalékos a lakás áfája

2018. november 06. kedd - 11:27 / piacesprofit.hu
  •    

Átmeneti rendelkezések érkeztek az őszi adócsomagban a lakásértékesítés megszűnő kedvezményes adókulcsához, amiben három feltétel teljesülésével is az alacsonyabb áfakulccsal lehet értékesíteni az új lakást.

A jelenleg hatályos Áfa tv. rendelkezései értelmében 2020. évtől megszűnik a lakások értékesítése során alkalmazott 5%-os mértékű kedvezményes áfakulcs. 2019. december 31-ét követően az új lakóingatlanok értékesítését hasznos alapterülettől függetlenül 27%-os mértékű áfa terheli – írja blogján a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Áfa tv. jelenleg hatályos rendelkezései nem tartalmaznak átmeneti rendelkezést az adókulcs változásával kapcsolatban. Hiánypótlásként 2018.10.19-én a Parlament elé beterjesztett T/2931 számú törvényjavaslat átmeneti rendelkezést határoz meg az új lakóingatlanok áfakulcsának változásához kapcsolódóan.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

2020. január 1-ét követően történő új lakások értékesítése esetében változatlanul az 5%-os mértékű áfakulcs alkalmazható az alábbi feltételek együttes teljesülése esetében:

  • a lakás adás-vételi szerződése az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtásra került és
  • év végéig a lakóingatlannak legalább szerkezetkész állapotúnak kell lennie és
  • a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotának teljesítéséről az értékesítőnek nyilatkoznia kell az adóhatóság felé.

Az átmeneti rendelkezés szerint legalább szerkezetkész állapotú lakóingatlannak kell tekinteni az olyan lakóingatlant, melynek külső határoló szerkezeti elemei (falazat, födém, tetőszerkezet, nyílászárók, kémény, erkély, lépcsőszerkezet) elkészültek.

Így menekülhet meg a magasabb lakásáfától
Amelyik ingatlanberuházásnál idén nyáron nem történt meg az első kapavágás, az nem készül el a tervezett lakásáfa-emelés előtt. Van néhány lehetőség, amivel mérsékelni lehet a terheket, és az emelés mértéke sem kőbe vésett még. A lakásáraknál várhatóan komoly milliókban mérhető változás azonban nem egyik napról a másikra történik majd.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek